Zakonca Munc se v zadevi koroška deklica pogajata s tožilstvom

Predobravnavni narok, na katerem bi se morala izreči o krivdi glede odvzema mladoletne osebe, je preložen za en mesec.

Objavljeno
29. avgust 2013 13.05
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Slovenj Gradec - Vodja Svetovalnice Akcija Matic Munc in soproga Jerneja Munc se v zadevi koroška deklica pogajata s tožilstvom glede sklenitve sporazuma o priznanju krivde. Današnji predobravnavni narok na Okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu, na katerem bi se morala izreči o krivdi glede kaznivega dejanja odvzema mladoletne osebe, je bil zato preložen za en mesec.

Babica koroške deklice iz Mežice Zlatka Kaker je na predobravnavnem naroku na začetku julija priznala krivdo in sodišče ji je izreklo devetmesečno hišno zaporno kazen. Soobtožena sta še sodelavka svetovalnice Natalija Markač in dedek deklice Zvonko Kaker, ki danes nista prišla na sodišče.

Predobravnavni narok, ki je bil danes zaradi varovanja nedotakljivosti mladoletne osebe zaprt za javnost, je prestavljen na 26. september. Matic Munc je v izjavi za medije ob odhodu s sodišča povedal, da je za njim in ženo zelo neprijetno leto in pol. »V času mojega pripora so se razširile različne zgodbe, ki so naredile velikansko škodo. Kakšna škoda je bila narejena, vam zelo težko povem. To so tudi razlogi, zakaj smo danes tukaj in tako naprej,« je dejal.

Ali bo priznal krivdo, ni želel povedati, ker, kot je dejal, pogajanja še tečejo. »Zlo bo za nas v vsakem primeru. Če bomo morali izbirati, bomo izbirali pač manjše zlo. Ker živimo v Sloveniji, ker tako to je,« je dodal. »Vse možnosti so odprte.«

O podrobnostih iz obtožnice ni želel govoriti. »Mi smo ves čas trdili, da otrok ne sme biti tam, kjer ta država želi, da je. Tako kot takrat tudi danes trdno verjamem, da se je temu otroku marsikaj hudega dogajalo,« je bilo vse, kar je povedal.

Zgodba za skrbništvo nad deklico se je začela zapletati potem, ko sta se starša deklice razšla in dekličin oče leta 2010, potem ko je bila deklica pravnomočno dodeljena v varstvo in skrb mami, deklice ni želel predati mami. Marca 2011 je bila izvedena izvršba, a policija deklice ni našla na očetovem domu.

Deklico je nato marca 2011 njena mama prijavila kot pogrešano. Vmes je oče dekličino mamo in dedka ovadil zaradi suma spolne zlorabe deklice, ovadba pa je bila maja 2011 na tožilstvu zavržena. V Svetovalnici Akcija! so v zvezi s tem vseskozi trdili, da sum ni bil raziskan.

Po letu dni pogrešanja so deklico 28. marca lani našli v Ljubljani skupaj z njeno babico po očetovi strani Zlatko Kaker.

Dekličin oče Boštjan Kaker je bil zaradi sodelovanja pri odvzemu mladoletne osebe in zanemarjanja otroka marca lani obsojen na tri leta in pol zapora, Višje sodišče v Mariboru pa mu je po pritožbi kazen znižalo na dve leti in osem mesecev zapora.