Zamernik pred sodniki

Sojenje Vladu Kunu, ki naj bi bil kot šef koroškega podzemlja povezan z napadom na novinarja Večera Mira Petka, se je nadaljevalo na ljubljanskem okrajnem sodišču

Objavljeno
17. januar 2007 23.12
Mirko Zamernik
Ljubljana – Sojenje Vladu Kunu, ki naj bi bil po govoricah domnevni šef koroškega podzemlja, obtožen pa je razžalitve slovenjegraškega kriminalista Darka Pečolerja, ker naj bi pred parlamentarno preiskovalno komisijo, ustanovljeno za raziskavo ozadja in vzrokov napada na novinarja Večera Mira Petka, 6. novembra 2003 med drugim dejal, da nosi informacije iz policije in da »cinka«, se je včeraj nadaljevalo na ljubljanskem okrajnem sodišču z zaslišanjem dveh prič in domnevnega oškodovanca, naslednja obravnava pa je napovedana za 5. februar.

Kot prvi je na prostor za priče stopil Mirko Zamernik, poslanec državnega zbora, pa tudi predsednik omenjene parlamentarne komisije. Spomnil se je nekaterih informacij, ki mu jih je dal Kun na srečanju pred zaslišanjem o Pečolerju in da so s preverjanjem ugotovili, da držijo. Kun je prvi omenil, da sta Pečoler in Rudi Kojzek, nekdanji osumljenec za povezavo z ljudmi, vpletenimi v napad na Petka – bratranca. Povedal je, da je bil Kojzek v policijskem pridržanju zaradi domnevnega dajanja podkupnin, glavni razlog pa naj bi bil prav to. Kun mu je pravilno omenil tudi Pečolerjevo pomoč Kojzeku pri nakupu nekega traktorja in njuno skupno pot na ogled. Iz policije pa je dobil informacijo, da je Pečoler takrat opravljal neke službene naloge … Kakršne koli sorodstvene vezi med policisti in osumljenci mu je zanikal celo takratni direktor GPU.

»Kun mi je povedal, da pravih naročnikov in izvajalcev ne bomo nikoli dobili, ker jih ščiti policija. Ne spomnim pa se, če je omenjal tudi Pečolerja,« je izjavil Zamernik. Dopustil je možnost, da so iz slovenjegraške policijske uprave res curljale informacije v zvezi s Petkom, kasneje pa so ugotovili, da so odtekale tudi dezinformacije.

Več o tem si preberite v četrtkovi tiskani izdaji Dela