Zaradi izgredov na nogometni tekmi pridržali 12 oseb

Policisti so zaradi kršenja javnega reda in miru na četrtkovi nogometni tekmi pridržali osem čeških državljanov in enega državljana Slovenije. Pri vzpostavljanju javnega reda so policisti uporabili prisilna sredstva, pri čemer je bil poškodovan češki državljan.

Objavljeno
21. avgust 2009 13.23
Ba.P./STA
Ba.P./STA
Maribor - Mariborski policisti so zaradi večjega števila kršitev javnega reda in miru na četrtkovi nogometni tekmi med Mariborom in češko Sparto skupno pridržali 12 oseb, so danes sporočili s Policijske uprave Maribor. Kot so pojasnili, so za varovanje dogodka pripravili lasten načrt varovanja. Po navedbah policije je še pred pričetkom nogometne tekme na Grajskem trgu v Mariboru prišlo do medsebojnih izzivanj in provokacij med mariborskimi in češkimi navijači. Pričeli so se tudi obmetavati s predmeti, predvsem s steklenicami in pepelniki. Ob posredovanju policistov se je večina navijačev razbežala, nekaj od njih pa je predmete metalo tudi proti policistom. Pri tem so lažje poškodovali tri policiste, dva nista iskala zdravniške pomoči.

Policisti so zaradi kršenja javnega reda in miru pridržali osem čeških državljanov in enega državljana Slovenije. Pri vzpostavljanju javnega reda so policisti uporabili prisilna sredstva, pri tem je bil poškodovan češki državljan, ki pa ni iskal zdravniške pomoči.

Poleg tega so policisti v bližini Boljšega sejma prekrižali pot dvema skupinama navijačev, in sicer 44 državljanov Češke in enega državljana Avstrije na prostoru sejma in več kot 50 državljanov Slovenije na Zagrebški cesti, ki so se približevali prvi skupini. Obe skupini sta se najverjetneje pripravljali na medsebojni spopad.

Morebiten pretep so policisti preprečili. Kot navajajo v sporočilu za javnost, so se slovenski državljani ob prihodu policistov razbežali. Policisti so med drugim ugotovili identiteto druge skupine in državljana Avstrije, državljana Češke pa pridržali zaradi kršenja javnega reda in miru.

Na vhodu na stadion so policisti petim češkim državljanom zasegli pirotehnične izdelke, zoper njih so izvedli hitri postopek. Enemu češkemu državljanu so zasegli manjšo količino marihuane, enega pa so zaradi kršenja javnega reda in miru pridržali.