Zaradi izgredov v Stožicah vložene tri ovadbe

Sindikat policistov je ovadil vodjo policijskega varovanja, viole in odgovorno osebo organizatorja.

Objavljeno
26. september 2011 20.12
Posodobljeno
26. september 2011 20.12
Gordana Possnig, Celje
Gordana Possnig, Celje

Celje - Sindikat policistov Slovenije je po celjski odvetniški družbi Boris Kanduti in partnerji vložil kazenske ovadbe zaradi izgredov na nogometni tekmi v ljubljanskih Stožicah, ko sta se v derbiju 7. kroga državnega prvenstva 28. avgusta srečala Maribor in domača Olimpija, na tribunah pa so gostujoči navijači viole napadli policiste in vanje metali stole.

Vložili so tri kazenske ovadbe, dve na ljubljansko policijsko upravo in v vednost na ljubljansko okrožno tožilstvo, eno pa na vrhovno državno tožilstvo, in sicer na specializiran oddelek skupine za pregon organiziranega kriminala, ki se ukvarja tudi z delom policistov.

Morebitne odškodninske tožbe bodo vložili pozneje, ko bodo prejeli odgovor na odškodninske zahtevke poškodovanih policistov.

Odvetnik Boris Kanduti je povedal, da so na vrhovno državno tožilstvo že vložili ovadbo zaradi suma kaznivega dejanja nevestnega dela v službi.

Ovadili so uradno osebo, vodjo policijskega varovanja na tekmi v Stožicah. Za to kaznivo dejanje je zagrožena denarna kazen ali zapor do enega leta.

Ovadili so še neznane osebe, gre za navijače viole, in sicer zaradi napada na uradno osebo z nevarnim orodjem. Zaradi povzročitve splošne nevarnosti so ovadili tudi odgovorno osebo organizatorja javne prireditve.

Kdo od organizatorjev je odgovoren za izgrede, še ni povsem jasno, saj NK Olimpija in Zavod za šport Ljubljana prelagata odgovornost drug na drugega. Za omenjeni kaznivi dejanji je zagroženo od šest mesecev do pet let zapora.

Naj spomnimo, da je bil med tekmo na tribunah boj med huligani in policisti. Okrog 700 viol, ki so bili na tribunah pomešani med ženskami in otroki (pred tekmo jih redarji niso niti ustrezno pregledali in so lahko na tribune prinesli nevarne predmete), se je zneslo nad le 15 pripadniki posebne enote policistov, ki so bili na tej tekmi nameščeni na rizičnem delu tribune.

Lotili so se jih s stoli in udarci ter pri tem poškodovali devet policistov, sedem med njimi jih je poiskalo zdravniško pomoč, enemu bo za vselej ostala na obrazu brazgotina. Na tekmi je bilo navzočih okrog 250 pripadnikov posebnih policijskih enot, ki ob napadu navijačev niso prišli na pomoč svojim kolegom. Zakaj se je to zgodilo, bo morala pokazati preiskava.

V Sindikatu policistov Slovenije še do danes niso dobili uradnih podatkov policije o izgrednikih na tekmi, ki bo zaradi navijačev očitno svoj epilog dočakala na sodišču.