Zaradi mešetarjenja z bohinjskimi hoteli tri ovadbe

Jan Pačnik, Božo Šoster in Borut Trebše povzročili za več kot 750.000 evrov škode.

Objavljeno
11. september 2014 11.10
racic/Hotel Ski na Voglu
Mihael Korsika, kronika
Mihael Korsika, kronika

Kranj − Kranjski kriminalisti so končali poldrugo leto trajajočo preiskavo in kazensko ovadili tri osebe, ki se ukvarjajo s turizmom na območju Bohinja, so danes sporočili iz kranjske policijske uprave. Po naših zanesljivih informacijah so ovadeni Jan Pačnik, in sicer poslovne goljufije, prokurist podjetij Zlatorog turizem in Zlatarog turizmus Božo Šoster ter direktor bonitetne hiše si.Skupina Borut Trebše.

Podjetje Zlatorog turizem iz Bohinja je leta 2010 pridobilo pravico do uporabe nekaterih bohinjskih hotelskih kompleksov, ki so v lasti ljubljanskih podjetij Alpinum in Dunis, ki so v posredni lastni družine Pačnik.

Hoteli so pri tekočem poslovanju kmalu začeli ustvarjati izgubo in povzročati dolg do dobaviteljev in zaposlenih. Pri tem so po navedbah policije bili kršeni tudi predpisi o zaposlitvi, več delavcev niso prijavil za ustrezno zavarovanje in niso izpolnjevali obveznosti iz delovnega razmerja.

Zaradi težav s tekočim poslovanjem turistične družbe je direktor družbe Zlatorog turizem s soglasjem lastnika oziroma najemodajalca hotelov ustanovil novo podjetje, Zlatorog turizmus, prek katerega je koriščenje istih turističnih kapacitet, prav tako s soglasjem tega najemodajalca, zaupal novi turistični družbi oziroma ponovno sebi. Po naših informacijah je šlo v tem primeru za slamnato direktorico, ki je postala Tea Gorup.

Novoustanovljena družba je kot podnajemnica prevzela dolgove iz prvega najema in se zavezala, da jih bo v roku poplačala. »Tudi v tem primeru je prvoosumljeni kršil predpise o zaposlitvi, zaposloval je na črno, nezakonito si je tudi prilastil za več kot 270.000 evrov sredstev iz poslovanja družbe, dolgov pa spet ni poravnal,« so sporočili iz kranjske policijske uprave.

Turistična agencija, ki jo je vodil prvoosumljeni, leta 2010 tudi ni oddala obračuna davka od dohodka pravnih oseb, niti davka ni plačala. »Na ta način se je izognila plačilu še okrog 75.000 evrov davčnih obveznosti. Poslovanje turistične družbe je nadziral najemodajalec, kjer pa oseba, ki jo je postavil, dolgov upnikov ni obravnavala enakopravno, saj je ne glede na računovodske predpise finančne prilive turistične družbe preusmerjala samo na njegovo podjetje, medtem ko preostalih dolgov ni plačevala,« so sporočili iz policije.

Ovadeni so pri tem kršili tudi temeljne pravice delavcev, pri čemer je šlo po navedbah policije za naklepno dejanje. Gre predvsem za kršitve glede sklenitve ali prenehanja delovnega razmerja, glede osebnega dohodka in nadomestil osebnega dohodka, delovnega časa in počitka.

»Skupna premoženjska škoda, ki so jo ovadeni med letoma 2010 in 2012 povzročili z nezakonitimi posli, znaša več kot 750.000 evrov. Poneverba se kaznuje z zaporom do treh let, poslovna goljufija z zaporom do petih let, davčna zatajitev z zaporom od enega do osmih let, zaposlovanje na črno in kršitev temeljnih pravic delavcem pa se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta,« so še sporočili iz policije.