Zaradi nejasnosti nov izvedenec

V sojenju Petru VRavniku tožilstvo predlagalo angažiranje drugega psihiatra.

Objavljeno
25. april 2017 09.31
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik
Slovenj Gradec – Višja državna tožilka Branka Čas na tukajšnjem okrožnem sodišču včeraj ni predstavila spremenjene obtožnice v sojenju 47-letnemu Petru Vravniku iz Vrat pri Dravogradu, pač pa je predlagala, naj sodišče angažira novega izvedenca psihiatrične stroke.

Predlogu, ki je po besedah tožilke v korist obtoženemu uboja 33-letnega Martina Rogine julija 2015 na Dravi, je obramba nasprotovala. Vravnikov zagovornik po službeni dolžnosti Tomaž Rotovnik je rekel, da dvomov o mnenju izvedenke psihiatrične stroke dr. Ane Verovnik, ki jo je sodišče zaslišalo oktobra lani, ni. »Izvedenka je podala jasne odgovore. Razčistili smo vse nejasnosti,« je zatrjevala obramba. Tožilka pa je vztrajala: »Izvedenka je prihajala celo v nasprotje sama s seboj, zato resno dvomim o njenem strokovnem mnenju. Sodišču predlagam, naj pridobi drugega izvedenca psihiatrične stroke, ki bo pregledal gradivo, obtoženega in njegovo zdravstveno kartoteko. Od njega pričakujem, da bo med drugim odgovoril na vprašanje, ali je v času storitve kaznivega dejanja obstajala trajna ali začasna duševna motnja, morda duševna bolezen, ki bi lahko vplivala na njegovo ravnanje. Izvedenec naj upošteva tudi količine popitega alkohola,« je predlagala tožilka.

Odvisnež od alkohola

Senat je njen predlog sprejel. Predsednica senata je spomnila, da je izvedenka psihiatrične stroke pogosto uporabljala besede, kot so »nisem prepričana«, »ne vem« in »najbrž«. »Njeno mnenj je nejasno in neodločno,« je pritrdila predsednica senata Marjeta Vezonik. Naslednja obravnava bo 19. junija, ko bo na sodišču predvidoma zaslišan nov izvedenec

Verovnikova je pri Vravniku, dogoletnem odvisnežu od alkohola, ugotovila prizadete kognitivne sposobnosti in popolno čustveno otopelost. »Dobro se je počutil, dobro je spal, ni razumel, da je šlo za smrt znanca, če ne prijatelja,« je oktobra lani na sodišču opisovala. Po njenem mnenju je uživanje alkohola pri obtoženemu povzročilo motnje v intelektu, čustvovanju in vedenju. Prav alkoholizem naj bi po njenem sprožil agresivna in impulzivna dejanja. Na vprašanje zagovornika, ali je bilo tako tudi tedaj, ko je v reko potisnil Rogino, je odgovorila: »Ne vem. V tistem trenutku, ko ga je potisnil, najbrž ne. Obvladovala ga je jeza. Tega ne morem z gotovostjo reči, a mislim, da ne.«

Obtožnica očita Vravniku, da je na gumijastem čolnu sredi Drave julija 2015 z obema rokama potisnil v reko 33-letnega Martina Rogino. Sopotnik v čolnu, Janko Helbl, je Vravnika rotil, naj Rogini, ki ni znal plavati, pomagata, a je Vravnik dogajanje le opazoval, Helbl pa je proti Rogini iztegnil roko, a je bila prekratka. Nato sta se s čolnom odpeljala po reki.