Zaradi oškodovanja novomeškega Rica na zatožni klopi

Krivdo zanika. Vesna Dular naj bi podjetju Ekos omogočila neupravičen obračun DDV.

Objavljeno
08. december 2015 21.27
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

Novo mesto – »Nisem kriva. Tega dejanja nisem namerno storila,« se je včeraj na glavni obravnavi na novomeškem okrožnem sodišču zagovarjala nekdanja direktorica Razvojno-informacijskega centra (Ric) Vesna Dular, ki jo obtožnica bremeni zlorabe položaja in zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Ric naj bi s plačilom DDV za najemnino oškodovala za 41.872 evrov.

V Ricu so se vrsto let spopadali s prostorsko stisko, zato je takratni župan Boštjan Kovačič predlagal, da se leta 2006 preselijo v prostore na Ljubljanski cesti 28, ki jih je oddajalo podjetje Ekos. Dularjeva je z njimi decembra 2006 sklenila pogodbo. Pred tem jo je poslala v pregled na občino, kjer niso imeli pripomb, zato je pogodbo, v kateri je bila določena najemnina deset evrov za kvadratni meter prostorov in 20 odstotkov DDV, tudi podpisala. Toda v začetku leta 2007 je najemodajalec (Ekos) oziroma njihov prokurist Matija Bradač Dularjevo zaprosil za podpis izjave, o kateri je rekel, da jo potrebuje za davčni urad, kar je tudi storila.

Občinarji so vedeli za pogodbo

Tožilstvo je v obtožnici zapisalo, da je s svojim podpisom in žigom, v nasprotju z zakonom o davku na dodano vrednost (ZDDV), potrdila izjavo, da ima Ric pravico do odbitka celotnega vstopnega DDV, s čimer je podjetju Ekos omogočila, da si je pri zaračunani najemnini obračunal 20 odstotkov DDV, čeprav je bila najemnina oproščena plačila davka. Pogodba, ki jo je očitno z vednostjo takrat pristojnih novomeških občinarjev podpisala Dularjeva, se imenuje »pogodba o uporabi prostorov«, a iz ugotovitev davčne uprave izhaja, da je po vsebini v resnici najemna pogodba. Za te pa je v skladu z ZDDV-1 določeno, da so oproščene plačila DDV, kar pomeni, da si najemodajalec (Ekos, op. p.) ne bi smel obračunavati DDV. Tako je Dularjeva najemodajalcu in na škodo Rica od podpisa pogodbe do 31. januarja 2008 pridobila 41.972,65 evra protipravne koristi. Dularjeva je dejala, da kaj takega ne bi zavestno storila niti v korist lastnega zavoda ...

Ric zapustila v finančnem razsulu

Sedanja direktorica Rica Marjeta Gašperšič (Dularjeva je direktorica Kulturnega centra Janeza Trdine. op. p.) je kot priča na sodišču povedala, da je Ric, ko ga je prevzela ona, posloval negativno ter da so bili največji stroški najemnina in tekoči materialni stroški. Marca 2008 so izmerili najete prostore in celo ugotovili, da teh ni 1448 kvadratnih metrov, za kolikor so najemnino plačevali, ampak 218 kvadratnih metrov manj. Od Bradača je zahtevala pojasnilo, a ker se ni odzval, niti ni bilo pobota, »zato smo sprožili kazensko ovadbo«. Pojasnila je, da na Ljubljanski cesti Ric nima več najetih prostorov, ampak so jih najeli nad trgovino Tuš na Topliški cesti 2. Ker tudi zdaj Ric deluje v najetih prostorih podjetja Ekos, je tožilca Bojana Avbarja zanimalo, ali jih slabe izkušnje z Ekosom niso izučile. Gašperšičeva je pojasnila, da je bila njihova naloga zgolj postoriti vse potrebno za preselitev v nove najemne prostore.