Zaradi pokanja že več poškodovanih

Policija opozarja na nevarnost pirotehničnih izdelkov, kupljenih na t.i. črnem trgu, zaradi katerih je prišlo že do več poškodb.

Objavljeno
28. december 2006 12.19
Tvegana (pred)praznična igra
Ljubljana - Policija zaradi posameznih kršitev zakona o eksplozivih, ki se nanašajo na nedovoljeno uporabo pirotehničnih izdelkov, znova svetuje, da državljani pirotehnične izdelke kupujejo v trgovinah, kjer so v prodaji preverjeni izdelki. Do sedaj so bili obveščeni o petih telesnih poškodbah s pirotehničnimi izdelki, štirje poškodovani so bili stari med 14 in 17 let, eden pa 24. V vseh primerih je šlo za uporabo petard, kupljenih na t.i. črnem trgu.

Tri poškodbe so nastale na območju Maribora, ena na območju Novega mesta in ena v Domžalah. V dveh primerih je šlo za hude poškodbe (zlom dlančnih kosti, raztrganine rok, odtrganine dveh prstov). Pri manjših poškodbah je šlo za opekline oziroma ožganine kože.

V treh primerih je šlo za uporabo petard z oznako BIG BANG MAGNUM 2 , pirotehnični izdelki pa so po izjavah poškodovanih eksplodirali takoj po vžigu. Policija tako poleg nasveta o nakupu pirotehnike v trgovinah še priporoča, naj uporabniki pirotehnične izdelke dosledno uporabljajo v skladu z navodili proizvajalca.