Zaradi primerjave z nacistom Branko Grims toži Mladino

Primerjava z Josefom Göbbelsom, ki je umoril lastne otroke, je za Grimsa nedopusten poseg v osebnostne pravice.

Objavljeno
16. september 2011 19.12
Posodobljeno
17. september 2011 06.00
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika

Ljubljana - Primerjava poslanca SDS Branka Grimsa z Josefom Göbbelsom v Mladini, ki je pred nekaj meseci sprožila precej burne odzive, po mnenju ljubljanskega okrožnega državnega tožilstva ni kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti.

Zato je to zavrglo kazenski ovadbi zoper Mladino, njenega odgovornega urednika Grega Repovža in še nekaj novinarjev tednika ter časopisno hišo Dnevnik.

Prav tako ne bo preganjalo tiskovnega predstavnika SD Denisa Sarkića, ki ga je Grims ovadil zaradi primerjave z nacističnim zločincem na svojem profilu na facebooku.

Kazenskega postopka proti omenjenim tako ne bo, je pa Grims vložil odškodninsko tožbo proti časopisnemu podjetju Mladina. Mladina je v svoji rubriki Mladinamit pod naslovom Ni vsak dr. G že dr. Göbbels objavila fotografijo Branka Grimsa z ženo in tremi otroki pod fotografijo nekdanjega nacističnega ministra za propagando z ženo in tremi otroki.

Objava je dvignila precej prahu, na Mladini pa so na očitke odgovorili, da je bila fotografija Grimsove družine posneta na Brezjah, kjer leto za letom sedi v prvi vrsti, namenjeni politikom. Odgovorni urednik Grega Repovž je poudaril tudi, da je poteza Mladine v šaljivi rubriki gotovo radikalna, a je njen namen pokazati prav na sporne politične metode.

Kazenski ovadbi

Grims je to doživel kot napad nase in svojo družino, zato je zoper Mladino, njenega odgovornega urednika Grega Repovža, Roberta Botterija, Janka Lorencija in Jureta Trampuša, ki so v prispevkih obravnavali to temo, vložil kazensko ovadbo.

Ovadil je tudi Vlada Miheljaka in časopisno hišo Dnevnik ter v. d. njenega odgovornega urednika Zlatka Šetinca zaradi kolumne Vlada Miheljaka, v kateri je ta omenil tudi sporno primerjavo.

Očital jim je kazniva dejanja razžalitve, žaljive obdolžitve, obrekovanja, kršitve neenakopravnosti, Lorenciju celo mučenja. Kazensko ovadbo proti Mladini in Repovžu pa je vložil tudi urad informacijskega pooblaščenca, ki je v Mladinini objavi videl javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ni znakov očitanih 
kaznivih dejanj

Ljubljansko okrožno tožilstvo je obe ovadbi zavrglo, saj meni, da to niso kazniva dejanja, ki se preganjajo po uradni dolžnosti, pri ovadenih pa v člankih in z objavo fotografij po mnenju tožilstva niso ugotovili (vseh) znakov kaznivih dejanj.

Prav tako je sodišče zavrglo kazensko ovadbo proti predstavniku SD za strateško komuniciranje in nove tehnologije Denisu Sarkiću, ki je prvi na facebooku Grimsa primerjal z nacističnim zločincem Göbbelsom, saj pri tem niso podani znaki kaznivega dejanja kršitve enakopravnosti.

Ker je Grims prepričan, da je šla Mladina v svojih objavah krepko čez mejo, je prek odvetniške pisarne Hribernik-Petrič vložil civilno tožbo proti časopisnemu podjetju Mladina, d. d., s katero zahteva 40.000 evrov, objavo opravičila in sodbe.

Prepričan je, da je Mladina grobo kršila njegove osebnostne pravice, posegla v njegovo duševno celovitost in zasebnost, predvsem s posegom v njegovo osebno in družinsko življenje.

Primerjava z nacističnim zločincem, ki je umoril lastne otroke, je zanj nedopusten poseg v osebnostne pravice, najbolj boleče zanj pa je, da Mladina ni prizanesla niti njegovi družini in otrokom, utemeljuje tožbo.

Posebno tožbo je proti Mladini vložila tudi Grimsova žena.