Zaradi reševalne vaje bo zaprt predor Karavanke

Zaradi reševalne vaje bo predor za promet zaprt od 19. ure do jutri zjutraj, najkasneje do 1. ure.

Objavljeno
08. oktober 2013 21.42
Predor Karavanke vaja
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Jesenice - Cestni predor Karavanke bodo nocoj zaprli za promet, saj bo v njem potekala reševalna vaja, v kateri bodo sodelovale vse reševalne službe s skupaj več kot 700 udeleženci iz obeh sosednjih držav.

Izhodišče vaje za posredovanje reševalnih služb je prometna nesreča avtobusa v predoru, v katero so vključena še druga vozila.

Kot je dejal Jernej Hudohmet, vodja gorenjskega regijskega centra uprave za zaščito in reševanje, bodo z vajo med drugim preizkusili organizacijo reševalnih služb v primeru nesreče v enocevnem cestnem predoru, tehnično opremo, postopke reševanja. Prvič bodo na vaji preizkusili posebno gasilsko vozilo, prirejeno za posredovanje v predorih, ki so ga jeseniški poklicni gasilci dobili pred dvema letoma in ki so ga nabavili zaradi ugotovitev iz reševalne vaje v predoru Karavanke leta 2009.

Takratna vaja je poleg tega razkrila še številne druge pomanjkljivosti (nedelovanje radijskih zvez, težave v komunikaciji z nemško govorečimi reševalci v Avstriji, težave z odpiranjem vrat na intervencijski poti za reševalna vozila pred predorom na slovenski strani, sistem obveščanja, ...), zato bodo v tokratni vaji ugotavljali ali so nove rešitve v primeru posredovanja učinkovite.

Kot je dejal Hudohmet so v zadnjih štirih letih več poudarka dali organizaciji lokalnih gasilskih društev v primeru posredovanja v predoru, nabavi nove opreme, ki pa gre zaradi omejenih finančnih virov počasneje, kot si želijo in bo zaključena v dveh letih.

Zaradi reševalne vaje bo predor za promet zaprt od 19. ure do jutri zjutraj, najkasneje do 1. ure.