Zaradi spolnega napada na otroka priprli kateheta

Katehet iz slovenske Istre je v priporu, ker ga sumijo spolnega napada na 14-letno deklico.

Objavljeno
03. oktober 2014 13.51
M. P., kronika
M. P., kronika
Koper − Koprski kriminalisti so včeraj dopoldne aretirali 54-letnega moškega iz enega od krajev v slovenski Istri, ki ga sumijo spolnega napada na otroka, poročajo Primorske novice. Šlo naj bi za kateheta oziroma laičnega pomočnika župnika, ki je v župniji vodil tudi verouk, žrtev pa naj bi bila 14-letna deklica.

Kriminalisti so osumljenca včeraj ves dan imeli v pridržanju in ga zvečer odpeljali na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku. Na njegovem domu − v katerem kraju natanko je to, za zdaj ni znano − so včeraj opravili tudi hišno preiskavo. Zvečer so ga izpustili iz pridržanja in ga odvedli v hišni pripor.

Po navedbah Primorskih novic naj bi bilo očitanih dejanj več, dogajala pa naj bi se po verouku ali mašah ali pri drugih opravilih v župniji. Tako kot katehet naj bi bila tudi žrtev, 14-letna deklica, zelo aktivna v župniji, tako da sta s katehetom redno sodelovala in večkrat ostajala tudi sama.

Kriminalisti osumljenega obravnavajo po členu kazenskega zakonika, ki govori o učitelju, vzgojitelju, skrbniku, posvojitelju, staršu, duhovniku, zdravniku ali kom drugem, ki z zlorabo svojega položaja spolno občuje ali stori kakšno drugo spolno dejanje z osebo, mlajšo od 15 let, ta otrok pa mu je zaupan v učenje, vzgojo, zdravljenje ali oskrbo. Za storilce teh dejanj kazenski zakonik predpisuje od treh do desetih let zaporne kazni.

Odzval se je tudi škofijski ordinariat, ki je osumljenemu nemudoma prepovedal stike z otroki v župniji, še poročajo Primorske novice.