Zaradi utopitve dečka na zatožno klop trojica

Sodili bodo vaditelju plavanja, tedanjemu šefu reševalcev in organizatorju tečaja ter direktorju športnih objektov.

Objavljeno
20. september 2013 14.41
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor - Obtožnica zoper domnevno odgovorne za utopitev šestletnega dečka med plavalnim tečajem v kopališču Pristan je poldrugo leto zatem, ko jo je tožilstvo spisalo, le postala pravnomočna. Na zatožno klop bo sedla trojica, med njimi vaditelj plavanja in njegov tedanji šef.

Pravnomočnost tožilskega akta v zadevi Pristan je potrdil vodja Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru, višji tožilec Drago Šketa. Po njegovih besedah je tožilka (za zadevo je pristojna Ivanka Slana) obtožnico vložila zoper tri fizične osebe, in sicer zoper eno osebo zaradi kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti, zoper dve osebi pa zaradi kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti.

Neuradno je tožilka na zatožno klop posadila vaditelja plavanja Jerneja Lorbka, direktorja javnega zavoda Športni objekti Maribor (ŠOM) Antona Kneza ter Kristijana Habjaniča, nekdanjega direktorja in lastnika (likvidiranega) podjetja Kiki organizacija, ki je takrat izvajalo plavalni tečaj in v kopališču skrbelo za reševanje iz vode in nudenje prve pomoči. Da je obtožnico spravila do pravnomočnosti, se je morala precej potruditi, saj je sodišče kar dvakrat zahtevalo dopolnitev preiskave. Menda je imel zunajrazpravni senat pomisleke, ali obstaja vzročna zveza med dogodkom in očitki v obtožbi.

Vaditelju je Slana naprtila povzročitev smrti iz malomarnosti, saj da je bil neposredno odgovoren za skupino otrok, v kateri je bil nesrečni deček, zaradi česar mu grozi od šest mesecev do pet let zapora. Knezu in Habjaniču pa zaradi suma povzročitve splošne nevarnosti oziroma zaradi številnih domnevnih organizacijskih in tehničnih nepravilnosti pri organizaciji tečaja grozi do osem let zapora.

Tragedija v Pristanu se je zgodila 10. februarja 2010. Deček, ki ni znal plavati, se je ob koncu tečaja neopazno izmuznil vaditelju in odšel do manjšega bazena. Iz vode, globoke dober meter, ga je negibnega baje potegnil kar devetošolec iz neke druge osnovne šole, ki je imela v Pristanu športni dan. Takojšnje oživljanje je bilo uspešno, saj znova je zadihal, vendar so bile poškodbe možganov vseeno prehude. Umrl je 17. februarja 2010 je v mariborskem UKC.