Zaradi zamer iz otroštva zažgal smledniški grad

Ljubljanski kriminalisti so razvozlali januarski požig smledniške graščine, v kateri je po doslej zbranih podatkih nastalo za več kot dva milijona evrov škode.

Objavljeno
23. marec 2007 21.57
Požigalec Zoran Mezga
Ljubljana – Ljubljanski kriminalisti so razvozlali januarski požig smledniške graščine, v kateri je po doslej zbranih podatkih nastalo za več kot dva milijona evrov škode. Policija je za neznanim požigalcem poizvedovala od 21. januarja, krog osumljencev pa se je le počasi ožil. Nazadnje se je pokazalo, da objestneža pravzaprav že imajo na varnem, v priporu.

Po naših, neuradnih podatkih ne gre za nikogar drugega kot Zorana Mezgo, nevarnega nasilneža, ki ga je konec januarja preiskovalni sodnik poslal v pripor. Ljubljanski kriminalisti so ga ovadili za posilstvi, povzročitev hudih telesnih poškodb in za rop, sicer pa so ga iskali še za več kaznivih dejanj z elementi nasilja. Zoran Mezga, ki si je medijsko pozornost »prislužil« predvsem s tem, da je v svoji zemljanki na Ježici v Ljubljani gostil razvpitega Silva Pluta, je bil doslej že šestkrat obsojen, tudi za kazniva dejanja z elementi nasilja.

Kot je na včerajšnji tiskovni konferenci na generalni policijski upravi povedal prvi ljubljanski kriminalist mag. Branko Japelj, so pred dnevi za požig ovadili 37-letnega moškega, ki nima ne stalnega ne začasnega bivališča. Če na kratko povzamemo, se je požigalec v nedeljo, 21. januarja, nekaj minut pred drugo uro zjutraj pritihotapil do gradu, ne ve pa se, kako je prišel noter.

Ogenj, ki ga je najprej zanetil v eni od sob v prvem nadstropju, je uničil vse pohištvo in opremo, zaradi visoke temperature je s sten in stropa odpadel celo omet. Še hujše razdejanje je objestni požigalec naredil v tako imenovani viteški dvorani, kjer je z lahko vnetljivo tekočino polil podboje in vrata. Plameni, ki so zajeli dvorano, so močno osmodili stene in strop, vse poslikano s freskami. Omeniti je treba, da so restavratorji z zavoda za varstvo kulturne dediščine le nekaj dni pred tem končali obnovo dvorane in da je smledniški grad razglašen za kulturni spomenik državnega pomena. Zapišimo še to, da je za poškodovanje ali uničenje takšne stvari ali objekta, ali če je povzročena velika škoda, zagrožena kazen do osmih let zapora.

Več si preberite v sobotnem tiskanem Delu!