Zasebna zabava pod policijskimi šotori

Potem ko je afera s šotori s položaja poveljnika specialne enote policije odnesla Srečka Felixa Kropeta, je ta zdaj sedel še na zatožno klop tukajšnjega okrožnega sodišča.

Objavljeno
09. februar 2011 21.53
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana - Ni še povsem jasno, ali je prav on izdal ukaz, da morajo specialci 20. julija 2007 odpeljati in postaviti šotor v okolici Maribora, kjer je Bojan Lunežnik, takrat visoki uslužbenec ministrstva za notranje zadeve in zdaj policijski ataše v Beogradu, praznoval abrahama, je bil pa gotovo s tem seznanjen. Zaslišani policisti so si edini, da se pri njih dela strogo po hierarhiji in po navodilih nadrejenih, tudi v takšnem primeru, zaradi kakršnega tožilstvo zdaj preganja Kropeta.

Odmevna afera, ko so pripadniki specialne enote policije na stroške davkoplačevalcev postavili šotore Bojanu Lunežniku za praznovanje rojstnega dne, je edini primer, ki je pricurljal v javnost in se pozneje preselil še na sodišče, kjer se obtoženi Srečko Felix Krope zdaj otepa očitkov, da je zlorabil uradni položaj. Tožilstvo je prepričano, da je s tem dejanjem Lunežniku priskrbel za najmanj 1746 evrov protipravne premoženjske koristi. Obtoženi, ki je zdaj vodja sektorja za policijska pooblastila in preventivo, pravi, da je bilo takšno početje v preteklosti normalno, sam pa se nikakor ne čuti odgovornega, saj da ni izdal prav nobenega ukaza. Še več, natančno s tem sploh ni bil seznanjen, saj se je z Lunežnikom o tem pogovarjal zelo »površinsko«, je prepričeval senat.

Brani se, da se je Lunežnik sam dogovoril s policisti, saj jih vse pozna. »Povedal sem mu, da šotore lahko dobi v okviru zmožnosti, to je vse.« Ko je tistega julijskega dne prišel do Lunežnika, je bil tudi sam presenečen, ko je tam zagledal svoje može. Vztraja, da na Lunežnikovem vikendu prej nikoli ni bil, saj se dobro spominja, da si je pomagal z navigacijo GPS, ker je pot zapletena. »Zatajil« ga je tudi kot prijatelja, nasprotno pa Lunežnik pravi: »S Kropetom sva že dolga leta prijatelja, tudi pri meni na vikendu je bil že večkrat.«

Lunežnik prav tako kot obtoženi trdi, da se nista dogovarjala za postavitev šotorov, to mu je le omenil. Vendar ni znal povedati, s kom je uredil vse potrebno. »O tem smo se res pogovarjali na policijskih igrah v Tacnu. To je bilo vse bolj v hecu in prijateljstvu. Ne vem niti, ali sem prosil za šotor ali so mi ga policisti sami ponudili,« je vse, česar se spominja. Dejanje se mu ne zdi sporno niti zato, ker je prepričan, da bi morali specialci to delo tako in tako opraviti - šotore postaviti in posušiti - in je prav vseeno, če so to naredili na njegovem vikendu. Če mu jih ne bi priskrbeli policisti, bi jih pa gotovo dobil od vojske, je še navrgel.

Da je bila naloga opravljena, je poskrbel Igor K., ukaz pa je menda dobil od nadrejenega Stanka L., ki je bil v času postavitve šotorov na dopustu. Igorju je nekatere napotke, kako se pride do vikenda, dal kar obtoženi. Sodišču je predložil še listek, na katerem je pisalo kdaj in kaj morajo odpeljati na Lunežnikov vikend. Stanko je pisavo res prepoznal kot svojo, a je zanikal, da je izdal ukaz. »Vse to je urejal Igor, ki je imel v času moje odsotnosti vsa pooblastila.« Ker je bilo pričanje Igorja K. in Stanka L. v določenih ključnih delih nasprotno, je Kropetov zagovornik Boštjan Penko predlagal, naj ju sodišče sooči.

Višji policijski inšpektor Franc Pavlin je s sodelavcem po razkritju afere opravil nadzor pri specialni enoti policije. Med ugotovitvami piše, da je poveljnik brez ustrezne pravne podlage odredil postavitev šotora, a je na sodišču včeraj povedal, da po njegovem mnenju ni bilo nobenega naklepnega kaznivega dejanja. Prepričan je, da se je to počelo že večkrat, a še proti nikomur ni bil sprožen kazenski postopek.

Predsednica senata Dejana Fekonja je bila presenečena nad njegovo ugotovitvijo, da ni šlo za nobeno okoriščanje, čeprav so to počeli med delovnim časom, s službenimi vozili, za katera gorivo plačajo davkoplačevalci. »Jaz sem ugotavljal samo, ali je bilo s šotori kaj narobe, in tega ni bilo,« je opisal svoj del nadzora.