Zasegli drogo GBL in testosteron

Makedonskega državljana bodo ovadili zaradi pečanja s prepovedanimi drogami.

Objavljeno
15. oktober 2014 12.35
J. S., kronika
J. S., kronika

Ljubljana − Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana so v začetku tega meseca opravljali poostren nadzor v zvezi s pojavnostjo prepovedane droge GHB na območju mesta Ljubljana. Pri tem so izvedli postopek z 31-letnim državljanom Republike Makedonije, ki ima v Sloveniji urejen status.

Med postopkom so mu zasegli 20 manjših stekleničk (20-mililitrskih), o katerih je obstajal sum, da vsebujejo prepovedane snovi, zato so osumljencu vzeli prostost.

Rezultat preliminarnega testiranja zaseženih snovi je pokazal, da gre za prepovedano drogo GBL. Na podlagi pridobljene odredbe sodišča so kriminalisti opravili hišno preiskavo na osumljenčevem naslovu prebivanja, kjer so zasegli še nekaj predmetov, ki so bili predmet preiskave, z namenom nadaljnje preprodaje.

Enaintridesetletnik je doma hranil še dodatnih 680 mililitrov prepovedane droge GBL ter 18 ampul prepovedane snovi v športu − testosterona. Ugotovili so, da je v zaseženih stekleničkah za približno 1160 odmerkov prepovedane snovi GBL. Cena ene stekleničke te prepovedane droge se giblje med 20 in 25 evri.

Osumljenca so zaradi suma treh kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Ljubljani. Ta mu je po zaslišanju odredil pripor.

GBL je derivat GHB oziroma intramolekularni ester GHB, ki je v uredbi o razvrstitvi prepovedanih drog razvrščen v skupino III. GBL je farmakološko neaktivna spojina in se v telesu spremeni v aktivni GHB. GBL se uporablja kot industrijsko topilo in ima glede na stopnjo čistosti različen vonj, v nerazrečenem stanju pa draži sluznico. Učinki GBL so enaki učinkom GHB. GHB in njegovi derivati na vsako osebo deluje drugače.