Zasegli pištoli in dva kilograma konoplje

Policisti so med hišnimi preiskavami na območju Kočevja našli sedem laboratorijev za gojenje konoplje.

Objavljeno
19. september 2014 13.29
Mi. K., kronika
Mi. K., kronika

Kočevje − Policisti iz Ribnice in Kočevja so na območju zadnjega izvedli hišne preiskave pri sedmih osumljencih, ki so jih sumili, da se pečajo s prepovedanimi drogami. »Pri tem so odkrili sedem prostorov, prirejenih za gojenje prepovedane droge − konoplje, in zasegli večjo količino (približno dva kilograma) posušene konoplje ter več predmetov in pripomočkov za gojenje,« so danes sporočili iz ljubljanske policijske uprave.

Med hišnimi preiskavami so zasegli tudi dve pištoli in deset nabojev. Proti osumljencem bo podana kazenska ovadba na pristojno državno tožilstvo, proti dvema od njih pa bo uveden še prekrškovni postopek po zakonu o orožju.

Kazenski zakonik za gojenje konoplje sicer predvideva kazen od enega do petih let zapora. Če pa so osumljeni delovali kot hudodelniška združba, jih čaka hujša kazen. Če je dejanje storjeno v hudodelski združbi ali če je storilec tega dejanja organiziral mrežo prekupčevalcev ali posrednikov, se po kazenskem zakoniku storilec kaznuje z zaporom od petih do petnajstih let.

Podatki iz poročila o delu policije za lani kažejo, da so policisti lani zasegli 8782 rastlin konoplje, kar je slabih tisoč rastlin manj kot leto prej, so pa lani zasegli občutno več posušene rastline. Lani so tako odkrili in zasegli 789 kilogramov marihuane, medtem ko so je leta 2012 zasegli 494 kilogramov.

Zadnja leta se sicer vedno več zahodnih držav odloča za bolj liberalen pristop do konoplje, ki sicer v Indiji velja za sveto rastlino. Pobrskajte po infografiki in preberite, kako so se vprašanja legalizacije konoplje lotili še v drugih državah.