Zaslišane priče niso vedele povedati nič obremenilnega

Z zaslišanjem prič se je nadaljeval sodni proces proti četverici, ki ji je tožilstvo naprtilo mešetarjenje s potrdili za pridobitev dovoljenj za bivanje v Sloveniji. Težko bi rekli, da so bile priče do obtoženih neprizanesljive, prej nasprotno, saj iz njihovih izpovedi ni bilo razbrati, da je kdor koli zagrešil kar koli prepovedanega.

Objavljeno
02. marec 2011 22.43
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor - Uslužbenka Upravne enote Maribor Ružica Novak nekdanjega sodelavca Dominika Toplaka, ki mu tožilec Boris Marčič očita jemanje podkupnine in zlorabo uradnega položaja, ni obremenila. Ko je beseda tekla o prošnji podjetnika Sejdija Sopaja, ali je možno prednostno rešiti vlogo za bivanje za nekega njegovega delavca, je pojasnila, da Sopaj Toplaku v zameno ni ponudil podkupnine. Na Toplakovo vprašanje, kako je razumela njegove besede, »ali bo doniral kaj za avto?«, pa je odvrnila, da je to razumela kot hec: »Bilo mi je smešno.« Izjave ni vzela resno, tudi Sopaju je ni prenesla.

V nadaljevanju sta pričali še dve uslužbenki romskega društva Romano Pralipe, katerega predsednik je prvoobtoženi Fatmir Bećiri, ki mu tožilstvo očita kaznivi dejanji sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje in uporabo lažnega zdravniškega potrdila. Anita Majcen je glede Hasana Orhana (bil je tajni policijski delavec) povedala, da se je v prostorih društva oglasil, da bi mu pomagali pri urejanju dokumentov za bivanje v Sloveniji. Nato je dejala, da jo je presenetilo, ko je slišala, češ da gre v tej zadevi za podkupovanje, saj nikoli ni videla, da bi Bećiri prejel denar za pomoč pri urejanju dokumentov. Prav tako ni vedela nič o tem, da bi Denis Beslimi - Samir, ki je obtožen pomoči pri sprejemanju koristi za nezakonito posredovanje, na društvu kar koli opravljal za druge osebe.

Pričanje tajnice društva Andreje Simonič se je vrtelo predvsem okrog tega, ali Bećiri pozna soobtoženega zdravnika Borisa Pajo, ki se je na zatožni klopi znašel zaradi domnevne zlorabe uradnega položaja in izdaje lažnega zdravniškega potrdila. Med preiskavo je namreč povedala, da ji je Bećiri občasno naročil, naj pokliče Pajo, in menila, da je Paja njegov osebni zdravnik oziroma da predpisuje njegovi hčerki neko zdravilo. A včeraj ni bila več prepričana, ali je sploh šlo za Pajo, saj je bilo policijsko zaslišanje zanjo precejšen stres. Bećiri je sicer zanikal, da bi bil Paja njegov osebni zdravnik oziroma zdravnik članov njegove družine. Trdi, da ga sploh ne pozna, z njim ni nikoli govoril po telefonu, prvič da ga je srečal šele na glavni obravnavi na sodišču.