Zaslišanje prič v primeru Sadar

Potem ko Davorinu Sadarju ni uspel poskus za izločitev predsednice senata Danile Dobčnik Šošterič, se je danes proti nekdanjemu prvemu človeku Dadasa nadaljeval postopek.

Objavljeno
05. april 2007 16.29
Davorin Sadar
Maribor – Potem ko Davorinu Sadarju nista uspela poskusa za izločitev predsednice senata Danile Dobčnik-Šošterič in selitev krajevne pristojnosti na drugo sodišče, se je danes proti nekdanjemu prvemu človeku poslovnega sistema Dadas na mariborskem okrožnem sodišču nadaljeval postopek, v katerem ga obtožnica bremeni zlorabe položaja in pravic, tožilstvo pa mu tokrat očita goljufijo, s katero naj bi 51 oškodovancev ogoljufal za več kot 52.000 evrov.

Čeprav je predsednica senata pričakovala, da si bo obtoženi zaradi zavrnitve svojih zahtev, ki ju je naslovil na vodstvo mariborskega okrožnega in višjega sodišča, vzel precej časa za svoje pripombe, pa je bil Sadar tokrat jasen in kratek. Po njegovem mnenju so mu s tem kršene ustavne pravice in pravice iz evropske konvencije o človekovih pravicah, ki bi mu morale zagotavljati sojenje pred nepristranskim sodiščem.

Zaslišanje prič - oškodovancev

Obravnava se je tako lahko nadaljevala z načrtovanim zaslišanjem desetih izmed 51 prič, vseh po vrsti oškodovancev, ki so vložili svoj denar za nakup opcij. Te naj bi Sadar, kot mu očita tožilstvo, kot direktor družbe Dadas BPH upnikom ponudil v nakup za delnice in terjatve do neizdanih delnic družbe Dadas, pozneje pa naj bi jih odkupila Dadas BPH in hrvaško podjetje Markssin. Pri tem naj bi to po mnenju tožilca Borisa Marčiča storil kljub temu, da sta Dadas BPH in poslovni sistem Dadas leto 1996 zaključila z izgubo, kar pomeni, da za izpolnitev pogodb ni bilo finančnih možnosti.

Med sedmimi pričami, ki so se odzvale vabilu na današnjo obravnavo, jih je večina podrobnosti iz dogajanja pred dobrimi desetimi leti že pozabila, nekateri med njimi so se tokrat celo dokončno odpovedali premoženjsko-pravnemu zahtevku zoper Sadarja. Ena med njimi, ki je sicer zahtevala, da se v javnosti ne bi manipuliralo z njenim imenom, je dejala, da je Sadarju celo verjela, da želi rešiti Dadas in njegove upnike, vse po vrsti pa so na Sadarjevo vprašanje ponavljale, da pisne zahteve za vrnitev opcij niso vlagale, na sedežu Dadasa ob izbruhu afere ni bilo več nikogar, izklopljeni pa so bili tudi tamkajšnji telefoni.

Nekatere od prič, ki bodo sicer vztrajale pri zahtevku za poplačilo terjatev, so dejale, da denarja ne pričakujejo več. Tako je Edvard Poš dejal, da še posebej tega ne pričakuje od Sadarja, saj po njegovem mnenju on ni osebno odgovoren za to, da se je odločil skleniti pogodbo o nakupu opcij. Še bolj jasen je bil Radivoj Zavec, ki se je odpovedal terjatvam, saj je za nastale razmere okrivil državo oz. konkretno Agencijo za trg vrednostnih papirjev.

Predsednica senata je naslednjo obravnavo sklicala za 17. maj, takrat pa naj bi se pred mariborskim sodiščem zbralo 15 novih prič.