Zasnežene in poledenele ceste nevarne tudi za kolesarje

Padec na poledeneli cesti je lahko za kolesarje usoden tudi pri vožnji z nizko hitrostjo.

Objavljeno
14. december 2012 16.00
jer_Sneg in zima, kolesar
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Ljubljana - Kolesarjenje po zasneženih, ponekod poledenelih kolesarskih stezah in cestah je izjemno nevarno, saj je lahko padec usoden tudi pri vožnji z nizko hitrostjo.

Nezanesljivo vijuganje motoristov in kolesarjev po mokri, spolzki površini ali med kupi snega lahko poleg kolesarjev ogroža tudi pešce in voznike avtomobilov, kadar jim kolesarji nenadoma »skočijo« na pot, saj se na mokri in spolzki podlagi se namreč zavorna pot podaljša.

V zimskem času pa so kolesarji in motoristi bolj ogroženi tudi zaradi slabe vidljivosti, zato policisti svatujejo, naj nosijo svetla oblačila in odsevne trakove ali kresničke.

Ponoči in ob zmanjšani vidljivosti morajo imeti kolesarji na sprednjem delu kolesa prižgano belo luč za osvetljevanje ceste, na zadnji strani kolesa pa rdečo pozicijsko luč. Na kolesu je potrebno imeti nameščen še rdeč odsevnik, na obeh straneh pedalov morajo biti rumeni ali oranžni odsevniki, na kolesih pa rumeni ali oranžni bočni odsevniki.

Predvsem pa policisti kolesarje opozarjajo, naj upoštevajo svoje sposobnosti ter sedejo na kolo le takrat, ko so prepričani, da so resnično sposobni za varno udeležbo v prometu.