Zavašnik: Bil sem po krivem obsojen!

Robert Tomas Zavašnik se zagovarja zaradi prilastitve strojev, vrednih 112.000 evrov.

Objavljeno
02. september 2014 17.18
Sodna obravnava zoper Roberta Tomasa Zavasnika Ljubljana 2.9.2014
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana – »Ja, po krivem,« je Robert Tomas Zavašnik danes odgovoril na vprašanje sodnice, ali je bil že kdaj obsojen. Zavašnik, ki se je več let skrival in se uspešno izognil prestajanju zaporne kazni v zadevi Lipa, je prišel na sojenje zaradi zatajitve več delovnih strojev.

Robert Tomas Zavašnik, zoper katerega je zastarala izvršitev petletne zaporne kazni v zadevi Lipa, je danes spet prišel na ljubljansko okrožno sodišče. Tokrat zaradi očitkov nadaljevanega kaznivega dejanja zatajitve, ki ga je domnevno storil s svojo materjo Mileno Zavašnik. Medtem ko je bil sam na begu, se je postopek proti njej na prvi stopnji končal, obsojena je bila na eno leto zapora.

Zavašnik, ki je po lastnih besedah programer in trenutno ni zaposlen, njegovo stalno prebivališče pa je še vedno v Spodnjih Pirničah 56, na sodišču ni hotel povedati, s čim se trenutno preživlja: »Ne dajem podatkov o tem,« je rekel predsednici senata. Je pa povedal, da je brez premoženja.

Nov zagovornik

Zavašnik, ki ga je v vseh njegovih postopkih zagovarjal odvetnik Milan Vajda, je za ta primer pooblastil novega zagovornika (Vajda je v tem postopku že zagovarjal Mileno Zavašnik), in sicer Sonnyja Beronjo. Ker ga je pooblastil v ponedeljek, je ta prosil za rok za pripravo obrambe, saj ni še niti pregledal sodnega spisa. Beronja je tudi predlagal, naj sodišče ponovno opravi predobravnavni narok in Zavašniku da možnost, da se v tej zadevi »poravna«. Očitno je Zavašnik razmišljal o priznanju krivde, saj je tožilstvo za Mileno Zavašnik na sojenju celo predlagalo pogojno kazen (tudi zaradi nekaznovanosti in poteka časa od dogodka), sodišče pa jo je poslalo v zapor.

Vprašanje je sicer, ali bi tožilstvo v teh okoliščinah zdaj tudi za Zavašnika predlagalo pogojno kazen. A sodnica je pojasnila, da je bil predobravnavni narok v tej zadevi že opravljen, Zavašnik pa nanj ni prišel, zato je sodišče štelo, da krivde ne prizna. Ima pa možnost krivdo priznati kadarkoli med glavno obravnavo.

Sodišče je za ta primer sicer že rezerviralo šest narokov med 18. septembrom in 6. novembrom, Zavašnik pa je moral na koncu glavne obravnave podpisati, da je s temi datumi seznanjen. Posebnega vabila tako ne bo dobil, če ga na obravnavo ne bo, pa bo sodišče lahko poseglo po prisilni privedbi ali celo priporu. Ker je na obravnavo zdaj prišel, kljub njegovi zgodovini ubežnika namreč ni razlogov za pripor, je po glavni obravnavi pojasnila tožilka Manja Prezelj.

Beronja je sicer ugovarjal, naj sodišče pojasni, kdaj se bodo izvajali takšni dokazi, da Zavašnik na obravnavi ne sme manjkati, ali pa ga povabi vsakič sproti, a je sodnica to zavrnila. Pojasnila je, da je Zavašnika, ki se je že izogibal temu postopku, namenoma že zdaj seznanila z vsemi datumi.

Polpriklopnik in stroji za brizganje plastike

Tožilstvo je v tem primeru spisalo obtožbo zoper Zavašnika kot direktorja družbe Roto in zoper Zavašnikovo kot prokuristko. V njej je zapisalo, da sta si protipravno prilastila polpriklopnik in več strojev za brizganje plastike v vrednosti 112.000 evrov. Podjetje Roto je namreč med decembrom 2003 in decembrom 2005 sklenilo pogodbe za financiranje strojev, nato pa lizinški hiši Hypoleasing nehalo plačevati obroke. Ko je Hypoleasing novembra 2008 zahteval vrnitev polpriklopnika in strojev, jih nista vrnila. Pogodbe za financiranje polpriklopnika je sklenil Zavašnik, Zavašnikova pa je pri tem sodelovala kot porok.

Ko je družba Roto nehala plačevati obroke lizinga, jo je Hypoleasing večkrat pisno in ustno pozval k izpolnitvi zapadlih obveznosti. A odziva ni bilo. Zato je lizinška hiša angažirala detektiva, ki sta se mu Zavašnik in njegova mati prav tako izogibala. Da je prišel v stik z njima, je moral dobesedno v zasedi čakati, da sta peljala psa na sprehod. Zavašnik mu je tako ob neki priložnosti leta 2008 pokazal stroje, o polpriklopniku pa je dejal, da je v uporabi na vožnji. Ko mu je detektiv povedal, da glede na podatke uradnih evidenc sploh ni več registriran, pa ni več hotel dajati izjav. Po podatkih tožilstva sta stroje uporabljala še leta 2011, kar je bilo razvidno iz izdanih računov za izdelovanje plastičnih kljukic družbe Roto, medtem ko se je za polpriklopnikom že leta 2006 izgubila vsaka sled.