Zavašnik piše iz pripora

Iz pripora je pisal lastnik Lipe, Robert Tomaž Zavašnik, ki zavrača krivdo za tragedijo pred diskoteko. Faksimile pisma objavljamo v nadaljevanju.

Objavljeno
25. januar 2006 13.25
Ljubljana – Milan Vajda, odvetnik priprtega lastnika lokala Lipa, Roberta Tomaža Zavašnika, je posredoval izjavo za javnost, v kateri Zavašnik navaja, da ni kriv za očitana mu dejanja po tragediji, v kateri so umrla tri dekleta. “Zelo sem zaskrbljen, ker so tisti, ki so 23. decembra 2005 povzročili tragedijo, na prostosti in se z njimi nihče ne ukvarja,” je v pismu zapisal Zavašnik.

“Določeni ljudje ugibajo, ali bi tragedijo lahko preprečila policija, če bi prišla pravočasno (...) vendar odziv policije ni bil takojšen,” piše Zavašnik. “Mene tudi na kraju tragedijo ni bilo, tako da o tem dogodku ničesar ne vem (...) Sam ne bežim od resnice, niti ne od svoje odgovornosti,” je zapisal obtoženec in dodal, da v priporu ne more ničesar prispevati k temu, da bi se resnica razkrila. Obenem je Zavašnik zatrdil, da je bilo obratovanje Lipe varno, saj gre za novogradnjo, zgrajeno v skladu s predpisi.

Zaradi zavisti nekaterih posameznikov, tako Zavašnik, je imel nenehno opravka z inšpekcijskimi službami, policijo, lokalno skupnostjo itd. “Sam nisem imel nikakršnega vpliva na delo državnih organov,” poudarja lastnik Lipe. “Sam ne bežim pred odgovornostjo, vendar pa ne morem biti kriv za to, česar nisem storil, biti po krivem obtožen in v priporu,” proti koncu opozarja Zavašnik.

Za dva meseca so mu podaljšali pripor

Spomnimo, da so Zavašniku včeraj podaljšali priporu še dva meseca, kar je odločil senat okrožnega sodišča v Ljubljani. Pri Zavašniku, ki ga je po tragediji pred Lipo policija ovadila zaradi suma povzročitve splošne nevarnosti, naj bi namreč še vedno obstajala ponovitvena nevarnost in bojazen, da bi uničil sledove kaznivega dejanja in vplival na priče.

Zavašnikov odvetnik Milan Vajda se bo najbrž tudi tokrat pritožil na sklep o podaljšanju pripora, čeprav tega v torek še ni mogel potrditi, ker sklepa senata še ni prejel. Je pa Vajda v tem primeru uporabil izredno pravno sredstvo, ki ga omogoča zakon, saj je na vrhovno sodišče vložil zahtevo za varstvo zakonitosti. Prepričan je namreč, da sodišče Zavašniku nikakor ne more očitati kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, ker ga v času tragičnega dogodka ni bilo pred diskoteko v Spodnjih Pirničah.