Zavašnik trdi, da ga ni vodil naklep

Robert Tomas Zavašnik se namerava zagovarjati zaradi zatajitve, a bo zagovor zapisal.

Objavljeno
18. september 2014 17.45
rsi*SOJENJE/ZAVASNIK
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana – Robert Tomas Zavašnik namerava dokazati, da ga pri domnevni zatajitvi več delovnih strojev, kar mu očita tožilstvo, ni vodil naklep. Svoj zagovor bo zaradi obsežnega gradiva do prihodnje glavne obravnave podal v pisni obliki.

Hitro se je včeraj na ljubljanskem okrožnem sodišču končala glavna obravnava zoper Roberta Tomasa Zavašnika, na kateri je bil predviden njegov zagovor. Njegov zagovornik Sonny Beronja je pojasnil, da namerava obramba dokazati, da v tem primeru ni naklepa, prav tako se Zavašnik namerava zagovarjati. A ker se bo v zagovoru skliceval na dokumente iz obsežnega gradiva, bo svoje misli raje strnil v pisni obliki in še pred prihodnjo obravnavo to poslal sodišču. Predsednica senata je tako sklenila, da se Zavašnik zagovarja z molkom in tokratni narok hitro končala.

Zavašnik se v tem postopku zagovarja zaradi očitkov nadaljevanega kaznivega dejanja zatajitve, ki ga je domnevno storil s svojo materjo Mileno Zavašnik. Medtem ko je bil sam na begu, se je postopek proti njej na prvi stopnji končal, obsojena je bila na eno leto zapora, a sodba še ni pravnomočna.

Tožilstvo je v tem primeru spisalo obtožbo zoper Zavašnika kot direktorja družbe Roto in zoper Zavašnikovo kot prokuristko. Zapisalo je, da sta si protipravno prilastila polpriklopnik in več strojev za brizganje plastike v vrednosti 112.000 evrov. Podjetje Roto je namreč med decembrom 2003 in decembrom 2005 sklenilo pogodbe za financiranje strojev, nato pa lizinški hiši Hypo Leasing nehalo plačevati obroke.

Ko je Hypo Leasing novembra 2008 zahteval vrnitev polpriklopnika in strojev, jih nista vrnila. Pogodbe za financiranje polpriklopnika je sklenil Zavašnik, Zavašnikova pa je pri tem sodelovala kot porok. Zavašnikova sta se Hypo Leasingu izogibala, zato so ti najeli detektiva, a tudi ta je moral v zasedi čakati, da sta peljala psa na sprehod. Zadovoljivih pojasnil pa mu nista dala.