Zavrnjena pritožba Andrijane Starina Kosem

Od revije Reporter je zahtevala odškodnino za domnevno sporne članke.

Objavljeno
28. september 2014 18.12
Posodobljeno
28. september 2014 18.16
Adrijana Starina Kosem
Marko Jakopec, kronika
Marko Jakopec, kronika
Ljubljana – Višje sodišče je po pritožbenem postopku potrdilo sodbo, s katero je sodišče prve stopnje zavrnilo odškodninsko tožbo Andrijane Starina Kosem in njenega moža Franca, s katero sta od revije Reporter zahtevala vsak po deset tisoč evrov.

Kosma sta Reporter tožila, ker sta bila prizadeta zaradi treh člankov spomladi 2011. Višje sodišče je v obrazložitvi ugotovilo, da iz članka z naslovom »AKS v stanovanju, s katerim nima nič« izhaja, da sta tožnika prišla do stanovanja nezakonito, čeprav je to v nasprotju s predloženimi listinskimi dokazi.

Sodišče je zato zaključilo, da protipravnost ni podana, ker je avtor imel utemeljene razloge, da je verjel v resničnost tistega, kar je zapisal. Vendar pri tem sodišče ni naredilo dokazne ocene, saj ni analiziralo uspeha celotnega dokaznega postopka. Sodišče ni upoštevalo potrdila družbe TPC Livade, iz katerega izhaja, da je drugi tožnik Franc Kosem sporno stanovanje kupil in plačal, ter neprerekanih trditev, da gre za njegovo posebno premoženje.

Višje sodišče je ugotovilo, da je prvostopenjsko sodišče pravilno presodilo, da protipravnost ravnanja kot element odškodninske odgovornosti v zvezi s članki v Reporteju ni podana. Ker morajo biti za utemeljenost tožbenega zahtevka predpostavke odškodninske odgovornosti podane kumulativno, se pritožbeno sodišče ni opredeljevalo do pritožbenih navedb, s katerimi tožnika izpodbijata zaključke sodišča prve stopnje. Zato je pritožbo zavrnilo kot neutemeljeno in potrdilo sodbo sodišča prve stopnje.