Zbila in povozila lastnega moža, nato pa odpeljala

Za poskus umora v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti in zožene zavesti so na koprskem okrožnem sodišču 38-letno Danijelo Mitrović obsodili na dve leti in pol zapora. Obtoženka je 3. septembra 2006 v Žusterni pri Kopru z osebnim avtomobilom zbila zdaj že nekdanjega moža, tedaj 45-letnega Vejsila Hota, in potem zapeljala čez ležečega.

Objavljeno
09. marec 2011 20.12
Iztok Umer, Koper
Iztok Umer, Koper
Koper - Po povoženju Danijela Mitrović ni ustavila, temveč je peljala naprej do Ljubljane. Odšla je na policijsko postajo in prijavila dogodek. Med obravnavo (med pričanjem nekdanjih zakoncev je bila obravnava zaprta za javnost) pri navajanju drugih dokazov naj bi se izkazalo, da zakon med Vejsilom Hotom in Danijelo Mitrović ni bil ravno postlan z rožicami. Tako naj bi 3. septembra 2006 že med vožnjo na poti proti domu Hot fizično napadel obtoženko in ji zagrozil z besedami, da ji bo doma storil nekaj hudega, kar se ji v življenju še ni zgodilo. Na Izletniški ulici v Žusterni sta izstopila iz avta in nadaljevala prepir, Danijela je skočila za volan in speljala. Hot ji je poskušal vožnjo preprečiti, vendar ga je obtoženka najprej zbila, s pokrova motorja je zatem padel na tla, čez ležečega moža pa je potem zapeljala še z zadnjim desnim kolesom avtomobila. Po povoženju ni ustavila, v Žusterni je zavila proti Ljubljani, kjer se je oglasila na policijski postaji in prijavila, kaj se je zgodilo.

Hudo ranjenemu Hotu so komajda rešili življenje. Jože Balažic, izvedenec sodne medicine, je na obravnavi dejal, da bi bilo brez ustrezne zdravniške pomoči preživetje oškodovanca zelo negotovo. Imel je hudo poškodovan prsni koš, zlomljenih je imel šest reber in globoko raztrgnino jeter, ki bi se lahko spremenila v usodno krvavitev, če ne bi bilo takojšnje in ustrezne zdravniške pomoči. Po omenjenem dogodku sta se Vejsil Hot in Danijela razvezala. Zanimivo pa je, da je na sojenju Hot dejal, da se ne čuti oškodovanega, in predlagal, da obtoženko oprostijo.

V kratki obrazložitvi sodbe je sodnica Orjana Trunkl dejala, da se je senat za omiljeno kazen odločil, ker naj bi obtoženka dejanje storila v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti in ker je mati dveh mladoletnih otrok. Dejanje naj bi obtoženka storila, ker je bila prestrašena zaradi predhodnih moževih groženj, v njej se je pojavil tako imenovani hipni eventuelni naklep, njen cilj pa naj bi bil le beg. Umora obtoženka naj ne bi načrtovala. Pričakovati je, da se bo na izrečeno sodbo pritožila okrožna državna tožilka Janja Hvala, ki je za obtoženko predlagala pet let zapora.

Pred sklenitvijo zakonske zveze s Hotom je bila Danijela Mitrović poročena z odvetnikom in poslovnežem Miljkom Mlakarjem. Po večmesečnem čudnem izginotju so Mlakarjevo truplo odkrili v gozdu ob kraški vrtači pri Tubljah pri Kozini. Truplo je bilo prekrito s kamenjem. Mlakarja so zakopali pod gomilo kamenja po tem, ko so ga ustrelili. Ta umor še vedno ni pojasnjen.