Zdravnika oproščena, svojci pacienta razočarani

Silvan Saksida in Andrej Bartolič nista kriva za smrt Franja Batagelja.

Objavljeno
02. oktober 2013 22.51
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Nova Gorica – Potem ko je novogoriško sodišče oktobra lani zavrnilo civilno tožbo družine pokojnega Franja Batagelja in svojcem ni prisodilo odškodnine v višini 105.000 evrov, je sodnica Andrejka Luznik včeraj izrekla še oprostilno sodbo v kazenskem postopku proti zdravnikoma Silvanu Saksidi in Andreju Bartoliču. Obtožnica ju je bremenila povzročitve Batageljeve smrti iz malomarnosti.

»Oprostilna sodba je bila izrečena predvsem na podlagi izvedenskih mnenj. Ta pa po mojem mnenju niso bila resnicoljubna, ampak so se spreminjala. Zadnji izvedenec Gorazd Voga je pred štirimi leti obtožil ravnanje zdravnika Sakside, na zadnji obravnavi pa je bilo njegovo mnenje povsem drugačno. Kaj bo sledilo, zdaj ne morem napovedati, saj smo ta proces pravkar končali, vsekakor pa razmišljamo tudi o možnosti ponovne pritožbe,« je po razglasitvi sodbe povedal Oliver Batagelj, sin pokojnega Franja Batagelja, med drugim nekdanjega državnega svetnika, svetnika v novogoriškem mestnem svetu in od leta 2000 predsednika društva TIGR Primorska.

Dodal je, da so na sodišče naslovili prošnjo, da bi v delo vključili izvedenca iz tujine, saj bi bilo v tem primeru »manj možnosti, da bi sodeloval z zdravniki in drugimi izvedenci ter bil tako bolj neodvisen«, a je to možnost sodišče zavrnilo. Tudi Venčeslava Batagelj, pokojnikova žena, je bila nad sodbo razočarana.

»Pisno izvedensko mnenje, ki ga je Gorazd Voga dal Zdravniški zbornici Slovenije, je za tokratno sojenje povsem obrnil in zagovarjal zdravnike. Neverjetno! Moj mož je prišel v bolnišnico z napotnico zdravnice zdravstvenega doma z diagnozo bolečine v prsih s sumom na disekcijo aorte. Po osnovnih preiskavah, ki jih je v bolnišnici izvedel zdravnik Bartolič in niso trajale niti 40 minut, je bil moj mož z mano in snaho na hodniku s smrtno nevarno diagnozo tri ure. Vmes so nas poslali še na drugi rentgen. Če je to razumljivo in logično, sem preprosto brez besed.«

Razume svojce, a opozarja tudi na drugo plat zgodbe

Silvan Saksida, ki je bil usodnega 9. decembra 2006 v šempetrski bolnišnici glavni dežurni zdravnik, je bil z odločitvijo sodišča zadovoljen. »Verjamem, da je sodišče upoštevalo dokaze in resnico, ki je bila ves čas v zraku. Razumem prizadetost svojcev ob izgubi, a je treba razumeti tudi drugo plat zgodbe. Jaz sem zadnjih sedem let živel v nenehnem stresu in pod pritiskom, ker sem bil obtožen dejanja, za katerega vem, da ga nikoli nisem storil. Želim si samo iti domov in med najbližje, ki so mi stali ob strani,« je po razglasitvi sodbe dejal novinarjem.

Andrej Bartolič, leta 2006 zdravnik specializant, pa je povedal: »Pričakovali smo takšen rezultat. Vedeli smo, da smo pravilno ravnali in da smrt pacienta ni bila naša krivda.« Podobne so bile tudi besede njegovega odvetnika Bruna Krivca. »Odločitev sodišča ni presenečenje. Problem pa je s stališča obrambe, kako pripraviti človeka, za katerega veš, da je nedolžen in da ni naredil napake, na možnost, da se zgodi sodna zmota. In to je tisto, česar se v kazenskem postopku najbolj bojim.«

Naj spomnimo, da Batageljevi že vse od leta 2006 zatrjujejo, da bi morali v bolnišnici urgentno pristopiti k pacientu, ga ustrezno preiskati in s CT-preiskavo ugotoviti diagnozo. Prepričani so, da je bilo ravnanje bolnišnice povsem napačno. Bolnišnica je družini Batagelj ponudila odškodnino, a so jo bili ti pripravljeni sprejeti le, če bi se Saksida javno opravičil in priznal napako. Ker tega ni naredil, so vložili civilno tožbo in ovadbo.