Železniško nesrečo na Jesenicah povzročil strojevodja potniškega vlaka

Komisija Slovenskih železnic je zaključila preiskavo avgustovskega trčenja potniškega in tovornega vlaka.

Objavljeno
03. november 2011 15.13
Posodobljeno
03. november 2011 15.13
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Ljubljana - Komisija Slovenskih železnic je zaključila preiskavo trčenja potniškega in tovornega vlaka 26. avgusta na Jesenicah.

Zdaj je tudi uradno potrjeno, da je nesrečo povzročil strojevodja potniškega vlaka, ki je s postaje speljal brez dovoljenja. Ugotovljena škoda zaradi nesreče znaša 1,58 milijona evrov, so še sporočili s Slovenskih železnic (SŽ).

Na podlagi preverjenih dejstev in ugotovitev v času preiskave ter na osnovi pridobljene dokumentacije je komisija mnenja, da je do izrednega dogodka prišlo zaradi začetka vožnje potniškega vlaka s tira 4 postaje Jesenice brez dobljenega dovoljenja za vožnjo, so ugotovitve komisije danes sporočili s SŽ. Kot so dodali, je bila do zaključka preiskave izrednega dogodka po ocenah ugotovljena škoda v višini 1,58 milijona evrov.

Težavo pri preiskavi SŽ in ministrstva za promet je sicer povzročalo dejstvo, da naprave, ki beležijo dogajanje na postaji, med nesrečo niso delovale pravilno.

Kot še pojasnjujejo na SŽ, je preiskava komisije SŽ potekala v skladu z določili pravilnika o preiskavi resnih nesreč, nesreč in incidentov ter navodil o ravnanju ob izrednih dogodkih in je bila končana v predpisanem roku. Ta naj bi sicer znašal štiri mesece od začetka preiskave.

Komisija je o ugotovitvah svoje preiskave obvestila prometni inšpektorat, inšpektorat za delo, policijo in sektor za preiskovanje železniških nesreč in incidentov na ministrstvu za promet.

Preiskava komisije Slovenskih železnic je namreč le del celovite preiskave, ki poteka tudi na policiji in v sektorju za preiskovanje železniških nesreč in incidentov, so še poudarili na SŽ.