Ženi je zapičil škarje v nogo

Ljubljančan Miran Č. je ženo večkrat hudo pretepel in ji grozil s smrtjo, da se je umaknila v varno hišo.

Objavljeno
22. maj 2017 10.51
Jure Predanič
Jure Predanič
Ljubljana – Kljub grozovitim očitkom v obtožnici jo je Ljubljančan, ki se je v drugi polovici preteklega leta večkrat grdo znesel nad svojo ženo, zaradi kaznivega dejanja nasilja v družini odnesel s pogojno kaznijo. Če bo kaznivo dejanje v treh letih ponovil, bo moral za eno leto v zapor.

Zoper Ljubljančana Mirana Č. je tožilstvo konec preteklega leta vložilo obtožnico zaradi nasilja v družini, prepričano, da je »v družinski skupnosti z drugo osebo grdo, boleče in ponižujoče ravnal, jo pretepal ter jo z nasilnim omejevanjem enakih pravic v skupnosti spravljal v podrejen položaj«.

Očitkov o nasilju je v obtožnici več, tako je na primer nekega avgustovskega dne ženo doma pijan pretepal, dokler ni ušla iz stanovanja. Toda s tem se ni končalo, saj je prišel za njo, jo znova žalil in ji pljunil v obraz. Nekako ji je uspelo uiti na drugo stran ceste, a jo je ujel in jo porinil na tla, da si je poškodovala palec, in jo spet začel pretepati. Vse skupaj je prekinil mimoidoči, ki je nasilneža ustavil, drugi ljudje na ulici pa so medtem poklicali policijo. Po opravljenem postopku so ga odpeljali na streznitev. Vendar niti streznitev ni pomagala, da bi Miran Č. prenehal z nasiljem, saj se je nad ženo spravil takoj naslednjega dne, ko se je vrnil domov. Kar skozi okno jo je udaril s plosko roko in se drl nanjo, da je hotela, da bi bil zaprt, doma pa se je je spet lotil in jo pretepel, da je imela po rokah, nogah in drugih delih telesa modrice.

Nasilen izpad je imel tudi konec oktobra lani, ko je doma govoril, da ima ženo kurbo, in ji razrezal obleko, perilo ter ji razbil telefon, da ni mogla poklicali policije. Nato jo je s pestjo tepel po obrazu, jo zbil na tla, jo ležečo boksnil v trebuh in še obrcal, vlekel za lase ter ji celo hotel izkopati oči. Vmes ji je grozil, naj pokliče otroke in se poslovi od njih, saj jih ne bo več videla, ker bo tega dne umrla. Ko je končal, jo je zaklenil v stanovanje in vzel ključ, da ni mogla pobegniti.

Še en dogodek je sledil mesec kasneje, ko je žena ugotovila, da ji je med prepirom Miran Č. razrezal plašč, zato je vzela škarje in jih spravila v torbo. Ker je začel kričati nanjo, jih je vzela iz torbe in položila na mizo, toda mož se ni pomiril, temveč jo je napadel in spravil na tla, nato pa se vrgel nanjo in ji škarje zapičil v nogo. Zaradi tega je morala poiskati zdravniško pomoč v UKC Ljubljana, kamor jo je odpeljal kar nasilnež sam.

Vse skupaj je nasilneževo ženo naposled pripeljalo do tega, da se je zatekla v varno hišo. Moža se je namreč hudo bala, doma se je počutila prestrašeno in ogroženo, zato se je večkrat umaknila iz stanovanja. Bala pa se je tudi, da bo mož izpolnil svoje najhujše grožnje, da jo bo ubil, ki jih je stalno ponavljal.

Pred kratkim je Miran Č. sedel na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča, ki je zanj razpisalo predobravnavni narok. Na njem so ga povprašali, ali prizna krivdo po obtožbi, in krivdo je priznal. Najbrž ga je prepričal tudi kaznovalni predlog, saj so mu na naroku za izrek kazenske sankcije istega dne izrekli pogojno obsodbo enega leta zapora s triletno preizkusno dobo.

Ker nima premoženja in stalnega vira dohodka, preživljati pa mora enega otroka, ga je sodišče tudi oprostilo plačila vseh stroškov kazenskega postopka in plačila sodne takse. Ker sta tako obtoženec kot tožilstvo izjavila, da se zoper sodbo ne bosta pritožila, je ta še istega dne postala pravnomočna.