Zidar preveč bolan, da bi prestopil prag zapora

Za rešetkami ni ustreznih pogojev: sodišče za eno leto odložilo izvršitev zaporne kazni v zadevi Čista lopata.

Objavljeno
04. oktober 2013 22.17
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana, Koper – Nekdanji gradbeni baron Ivan Zidar je preveč bolan, da bi šel v zapor. Sodišče mu je za eno leto odložilo izvršitev zaporne kazni v zadevi Čista lopata.

Že pred kratkim smo poročali, da so po neuradnih, a zanesljivih podatkih strokovnjaki ugotovili, da so zdravstvene težave nekdanjega prvega moža gradbenega giganta SCT v resnici takšne, da ni in ne bo zmožen prestajanja zaporne kazni.

Odločitev sodišča, ki je Zidarju za eno leto odložilo izvršitev zaporne kazni, je tako pričakovana, saj bi bilo nenavadno, da bi sodišče mnenje strokovnjakov ignoriralo. Kot nam je povedal odvetnik Boštjan Podgoršek, se odlog izteče 1. oktobra 2014, ga pa je mogoče podaljšati, če se Zidarjevo zdravje ne bi izboljšalo. Podgoršek je še pojasnil, da mora v vmesnem času vsak mesec sodišču dostaviti potrdilo o Zidarjevem zdravstvenem stanju.

Razlogov za takšno odločitev predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Anton Panjan ni hotel pojasniti, saj še niso dobili povratnice, da je Zidar prejel pošto. Nam je pa odvetnik Podgoršek pojasnil, da so izvedenci ugotovili, da potrebuje Zidar konstantno pomoč tretje osebe in da v zaporu ni ustreznih pogojev za takšne bolnike. »Izvedensko mnenje jasno pravi, da Zidar tudi v bodoče ne bo zmožen prestajanja zaporne kazni,« je še povedal Podgoršek. Tako ni verjetno, da bi oktobra naslednjega leta ali sploh kadarkoli Zidar dejansko odšel na prestajanje zaporne kazni.

Medtem ko je Ivan Zidar preveč bolan, da bi šel v zapor, poteka na sodišču več postopkov

Zidar je bil obsojen na leto in dva meseca zapora zaradi nezakonitosti pri razpisu za gradnjo letališkega stolpa na Brniku, a ni sposoben za prestajanje zaporne kazni, zato je sodišče odložilo njeno izvršitev. Tako kot soobtoženci je že pred tem vložil prošnjo za nadomestitev zaporne kazni z deli v splošno korist, a ne njemu ne soobtoženim (razen enemu) sodišče ni ugodilo (višje sodišče je pritožbe zoper sklep o zavrnitvi alternativnega prestajanja kazni zavrnilo; vsi razen Zidarja kazen že prestajajo).

Medtem na sodišču poteka več postopkov, v katerih bi moral družbo soobtoženim na zatožni klopi delati Ivan Zidar. Sodnica Nina Drozdek Draganić je tako postopek zoper Zidarja pred kratkim izločila iz postopka, kjer sodijo peterici, obtoženi, da je za 3.100.000 evrov oškodovala SCT. Sojenje Jožetu Prostoru, Andreju Krajncu, Andreju Fegušu in Danici Mušič se bo nadaljevalo brez Zidarja.

V zadevi zoper Zidarja, njegovega nekdanjega namestnika Aleksandra Mezeta, nekdanjega direktorja operativne izvedbe nizkih gradenj pri SCT Boruta Willenparta, Alena Žagarja, ki je delal za SCT Primorska, ter Leonarda F. Peklarja in Ireno Zarnik, ki sta bila zaposlena v družbi Socius, obtožena pa je tudi pravna oseba družba Big Trading, v kateri je Zidar obtožen dveh kaznivih dejanj zlorabe položaja zaradi spornih svetovalnih poslov med SCT in družbo Big Trading, pa se je prejšnjikrat zapletlo z zahtevo za izločitev sodnice, ki Zidarja ni hotela izločiti iz postopka. Ocenila je, da se predobravnavni narok lahko nadaljuje, saj je Zidarja na sojenju zastopal zagovornik Milan Krstić. A predsednik Okrožnega sodišča v Ljubljani Anton Panjan je zahtevo za izločitev sodnice zavrnil.

»Ivanu Zidarju se zdravje vsakič poslabša, nato pa izvedenci vsakič ugotovijo, da je sposoben biti navzoč sojenju,« je bil glede tega oster tožilec Boštjan Jeglič. Opozoril je, da zadnje izvedensko mnenje govori o tem, da Zidar ni sposoben prestajanja kazni, ne pa da ni sposoben slediti sojenju. Glede na mnenje, ki je v spisu, je Zidar sposoben biti navzoč sojenju v omejenem obsegu.

Zagovornik Milan Krstić je na sodišču opozoril, da je ne glede na mnenja bolj pomembno sedanje zdravniško opravičilo, saj ima Zidar resne zdravstvene težave, ki se spreminjajo iz dneva v dan.