Živčec Kalanova na sodišču zanikala zlorabo položaja

Nekdanja predsednica zdravniške zbornice trdi, da kot vršilka dolžnosti ZD Izola v poslu z Mabro inženiring ni zlorabila položaja.

Objavljeno
27. avgust 2013 20.34
R. D., Delo.si, STA
R. D., Delo.si, STA
Ljubljana - Nekdanja predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Gordana Živčec Kalan je danes na sodišču zanikala, da je v času, ko je kot vršilka dolžnosti vodila Zdravstveni dom Izola, zlorabila položaj. Tožilstvo jo namreč preganja, ker je v imenu zdravstvenega doma z Mabro inženiring sklenila depozitno pogodbo, čeprav za to ni bilo podlage.

Po navedbah tožilstva je Živčec Kalanova pri vodenju gospodarske dejavnosti zlorabila položaj, da bi nekomu drugemu omogočila korist, pri tem pa zastavila javni denar, čeprav tega ne bi smela.

Živčec Kalanova je 10. in 13. septembra 2010 v imenu Zdravstvenega doma Izola sklenila depozitno pogodbo s Poštno banko Slovenije in nato še kreditno tripartitno pogodbo z družbo Mabra inženiring. To posojilo je tako Mabra inženiring najela pri Poštni banki Slovenije, denar pa potrebovala za poplačilo dolgov, ker je bila v času transakcije že insolventna. Tožilec je poudaril, da Mabra svojih obveznosti po kreditni pogodbi ni izpolnila, ampak je to storila šele, ko jo je k temu pozvala Živčec Kalanova.

Da posel med Zdravstvenim domom Izola in podjetjem Mabra Inženiring ni bil v skladu z zakonodajo, je aprila 2011 ugotovila komisija ministrstva za zdravje, ki je opravila izredni upravni nadzor v zdravstvenem domu. Prav tako je protikorupcijska komisija v načelnem mnenju zapisala, da posel ustreza definiciji korupcije. Izpostavili so, da predpisi ne dovoljujejo takšnega razpolaganja z javnimi sredstvi.

Živčec Kalanova pa je danes v zagovoru ob začetku sojenja na ljubljanskem okrajnem sodišču razložila, da obtožni predlog sicer razume, ne razume pa, kaj se ji očita, in da tudi krivde ne prizna. Po njenih besedah je ravnala v korist zdravstvenega doma, saj so bile obresti depozita in posojila visoke, skupno med 4500 in 5000 evri. Mabra inženiring je nato še donirala sredstva zdravstvenemu domu, ki je tako torej imel skupaj okoli 10.000 evrov koristi, je danes povedala obtožena. Sklepala je sicer, da ima Mabra inženiring finančne težave, sicer ne bi pristala na tako visoke obresti.

Sojenje se bo predvidoma nadaljevalo 8. oktobra, ko bo sodišče kot priči povabilo nekdanjega ekonoma zdravstvenega doma in predsednika nadzornega odbora občine Izola.