Življenje ji je vzel, krivde ne prizna

Bojanu Sepu očitajo, da je umoril Vlatko Petrik in oskrunil njeno truplo.

Objavljeno
21. februar 2018 21.10
sdr
Aleš Andlovič
Aleš Andlovič
Maribor – Bojan Sep, ki je konec lanskega septembra umoril svojo 45-letno prijateljico Vlatko Petrik, je sicer priznal dejanje, a v isti sapi dodal: »Ne morem priznati. Na žalost sem to storil, ampak ne na tak način, kot se mi očita. Dal bi svoje življenje, samo da bi lahko povrnil njeno. Še vedno jo imam rad in ne morem živeti s tem, da je ni več.«

»Predlagam kazen 23 let in štiri mesece zapora,« je včeraj 35-letnemu Bojanu Sepu v zameno za priznanje krivde za umor in skrunitev trupla ponudil okrožni državni tožilec Tilen Ivič. Obtožnica izučenemu električarju očita, da se je 28. septembra v stanovanju, katerega najemnica je bila umorjena Vlatka Petrik, sprl z njo in jo zatem na grozovit način umoril. Najprej naj bi jo s podolgovatim predmetom – za kaj je šlo, niso ugotovili – večkrat udaril po glavi, da je padla po tleh, nato jo je z obema rokama prijel za vrat in jo začel daviti, sočasno pa ji je na glavo potisnil še vzglavnik. Naposled je Petrikovi, ko je ležala na tleh, z nogo stopil na vrat.Tako je stal, vse dokler ni povsem obmirovala. Petrikova je »zaradi oteklosti možganov in mikrokrvavitve v možganih« vsega nekaj ur po dogodku umrla.

Povod za grozovito dejanje je bilo koristoljubje

Tožilstvo je prepričano, da je bil motiv za grozovito dejanje koristoljubje. A v tem primeru ne gre za denar. Sep in Petrikova sta bila namreč par, vendar je bila njuna zveza zelo viharna. Tako naj bi Sep nekega dne v stanovanje v Mariboru pripeljal novo partnerico Vaneso V. Petrikova je nasprotovala, da bi njegova nova družica bivala tam, zato je zahtevala, da se odselita. Prav to pa naj bi bil povod za spor, ki se je tragično končal.

Toda to še ni bilo vse. Kot trdi tožilstvo, je Bojan Sep zatem še oskrunil truplo. »Pokojno žensko je zavil v preprogo, sam pa še nekaj časa popival in se drogiral ob truplu,« je pojasnil tožilec Tilen Ivič. Očitek o skrunitvi trupla si je prislužil tudi, ker menda ni le popival ob truplu, ampak naj bi iz jeze večkrat brcnil vanj, zraven pa na ves glas kričal: »P…, saj si si zaslužila.«

Priča umoru je bila tudi njegova nova prijateljica, ki naj bi le nemo spremljala, ko je udrihal po nekdanji partnerici. To, da Vanesa V. ni obvestila policije o dogajanju v stanovanju, bi sicer lahko še njej prineslo kazensko ovadbo, vendar se je tožilec odločil drugače. Pojasnil je, da v tem primeru ne gre za kaznivo dejanje, saj je bila pod pritiskom obtoženega.

V krvi dolg seznam opojnih substanc

Včerajšnji predobravnavni narok je razkril tudi, kar so o trojici vpletenih, Bojanu Sepu, Vlatki Petrik in Vanesi V., znali povedati že sosedje. Vsi trije so bili namreč v času tragedije pod vplivom opojnih substanc. Izvedeli smo, da je šlo za koktajl drog, alkohola in drugih psihoaktivnih snovi. Tako so obtoženega po prijetju odpeljali na analizo in v njegovi krvi našli dolg seznam opojnih substanc. Podobno je bilo pri pokojni Petrikovi.

Zaradi tega dejstva je zagovornik Igor Marinšek predlagal, da zaslišijo še tri dodatne priče, ki bi znale veliko povedati o osebnosti tako obtoženega kot oškodovanke. Ta je bila menda precej vzkipljive narave in naj bi, tako trdi obtoženi, tragičnega dne vanj vrgla celo televizijski sprejemnik. Obenem je odvetnik predlagal postavitev novega izvedenca sodne medicine in tudi psihiatrije. »Izvedenec patolog naj ugotovi, ali je žrtev umrla 28. ali 29. septembra. V obtožnici je zapisano 28. septembra, na obdukcijskem zapisniku piše 29. septembra,« je sodišču pojasnjeval odvetnik Marinšek.

»Z mano se je izvedenec v priporu pogovarjal pet, največ deset minut,« pa je sodniku na vprašanje, zakaj nov izvedenec za psihiatrijo, o psihiatru Mladenu Vrabiču potarnal Sep. In v tem kratkem času po mnenju obrambe ni mogel ugotoviti, ali je bil obtoženi v času kaznivega dejanja bistveno zmanjšano prišteven ali celo neprišteven.

Po tragediji prišli policisti, a se ni nihče odzval

Bojan Sep je bil v preteklosti že v postopkih zaradi nasilja v družini. Z Vlatko Petrik ju je družila predvsem odvisnost od prepovedanih drog. Okoliščine umora so bile še posebno nenavadne, dan po tragediji je namreč policiste o glasnem razgrajanju in prepiranju obvestil varnostnik v bloku. Policista, ki sta prišla, sta ostala pred zaprtimi vrati, saj se nihče ni odzval na zvonjenje in trkanje po vratih. Šele dva dni pozneje se je izkazalo, da je obdolženi v stanovanju skrival truplo.