Zloraba plačilnih kartic v Merkurju še ni potrjena

Med 13. in 19. februarjem naj bi v Merkurjevi trgovini v Kranju prišlo do zlorabe plačilnih kartic kupcev, ki so plačevali preko POS terminala. Neuradno pa naj bi bilo kupcem odtujeno več kot 30.000 evrov.

Objavljeno
01. marec 2007 14.20
Kranj - Med 13. in 19. februarjem naj bi v Merkurjevem trgovskem centru v Primskovem v Kranju prišlo do zlorabe plačilnih kartic kupcev, ki so plačevali preko POS terminala. Oškodovanih naj bi bilo več kupcev, ki naj bi jih storilci "olajšali" za dnevne limite v vrednosti 200 evrov. Neuradno naj bi bilo tako kupcem, katerih skupno število še ni znano, odtujeno več kot 30.000 evrov. Kranjski kriminalisti so na podlagi prijave že začeli preiskavo.

Kriminalisti zbirajo obvestila

Sektor kriminalistične policije kranjske policijske uprave je v sredo popoldne prejel prijavo Gorenjske banke Kranj o sumu storitve kaznivih dejanj ponarejanja listin (bančnih kartic) in tatvin (dvigov denarja z njimi).

Kriminalisti so pričeli z zbiranjem obvestil, vendar konkretnih informacij zaenkrat še ne morejo podati, so sporočili iz kranjske policijske uprave. Sicer pa kriminalisti pozivajo vse oškodovane osebe, da podajo prijavo o sumu storitve navedenih kaznivih dejanj, če ugotovijo, da so bili opravljeni »sporni« dvigi denarja iz njihovih osebnih računov. »Sporne« dvige naj najprej reklamirajo na banki, kjer imajo odprt svoj osebni račun in nato podajo prijavo suma storitve kaznivega dejanja na policijski postaji, kjer je bilo dejanje storjeno.

Merkur zlorab ne more potrditi

Domnevne zlorabe plačilnih kartic v Merkurjevem trgovskem centru v Kranju trenutno v Merkurju ne morejo potrditi, so zapisali v sporočilu za javnost in nadaljujejo, da s kriminaliste sodelujejo pri odkrivanju, ali je do zlorab dejansko res prišlo prek POS terminala v Merkurjevem trgovskem centru in v kakšnem obsegu.

V Merkurju potrošnikom priporočajo, da pregledajo transakcije s plačilno kartico na svojem računu v obdobju od 13. februarja naprej in v primeru sumljivih transakcij o tem takoj obvestijo svojo banko.

Banke blokirajo plačilne kartice

Zaradi preprečitve zlorab so v Gorenjski banki takoj blokirali približno 170 kartic Gorenjske banke in tako banko ter imetnike zaščitili pred morebitnimi dodatnimi zlorabami. Vsi imetniki, katerih kartice so blokirali, bodo v naslednjih dneh prejeli nove kartice, imetnikom pa bo, kot dodajajo v Gorenjski banki, tudi ustrezno povrnjena morebitno nastala škoda.
 
V Gorenjski banki imetnikom plačilnih kartic ponovno svetujejo, da so pozorni pri plačevanju, predvsem pri vnosu PIN številke. Z ustreznim zakritjem tipkovnice z roko imetnik namreč lahko onemogoči, da bi nekdo tretji lahko videl ali celo posnel PIN številko.

Sicer pa naj bi bile zlorabljene kartice več bank. Tudi v Abanki so zaradi preprečitve nadaljnjih zlorab vse kartice, za katere so sumili, da so bile predmet zlorab, preklicali, strankam pa tudi že naročili nove bančne kartice.