PUSTI


Objavljeno
06. april 2018 18.56
sojenje Stefanu Cakiću za umor Gašperja Tiča, Ljubljana, 3.4.2018. Foto: Marko Feist
Simona Fajfar
Simona Fajfar

Ljubljana - Tokratno sojenje Stefanu Cakiću, obtoženemu uboja igralca Gašperja Tiča, se je nadaljevalo ob nenavzočnosti obtoženega, ki se je slabo počutil in je z dovoljenjem senata zapustil sodno dvorano. Morda, je ugibala tožilka Tamara Gregorčič, pa je bilo to slabo počutje povezano s pričanjem dveh izvedencev psihiatrije in klinične psihologije.

Strokovnjaka, ki sta tokrat pričala - Gorazd Mrevlje in Tristan Rigler -, sta podala precej podobno mnenje o osebnosti Stefana Cakića, strinjala pa sta se tudi o tem, da nikoli ne bomo vedeli, kaj točno se je dogajalo 18. junija 2017 v stanovanju na Trubarjevi 14 v Ljubljani, kjer sta nekaj časa skupaj preživela obtoženi in pokojni Gašper Tič.


Toda ko je Stefan Cakić prvemu strokovnjaku, Gorazdu Mrevljetu, sodnemu izvedencu psihiatrične stroke, opisoval takratno dogajanje, je deloval precej prostodušno, neobremenjeno in ne pretirano zaskrbljeno. Bil pa je na robu solz, ko je opisoval svoj odnos do Gašperja Tiča, ki mu je v kratkem času dodobra spremenil pogled na svet, je razložil Mrevlje.


Tako velik vpliv igralca na takrat dvajsetletnika pa niti ni presenetljiv, saj je Mrevlje ocenil, da ima obtoženi šibko osebnostno strukturo, za katero so značilni infantilnost, naivno mišljenje, potreba po ugajanju in odvisnost oziroma podrejenost ljudem, za katere meni, da so močni. Tem ljudem tudi sledi. »V osnovi pa je negotov in v stalnem preverjanju, če so odnosi ljudi do njega pristni,« je razložil Mrevlje, ki je tudi ocenil, da Stefan Cakić določenih sprememb, ki se dogajajo v odnosih, ne zna pravilno oceniti. Vendar pa obtoženi nima avtoagresivnih teženj in tudi ne želi škodovati ljudem.


Njegova osebnostna struktura še ni razvita do konca, je opozoril Gorazd Mrevlje, saj je v pozni adolescenci in je razvojno za kakšni dve leti za svojimi vrstniki. Zaznati je tudi motnjo oziroma čustveno neuravnovešenost. Ko bo njegova osebnost oblikovana do konca, bo možno, da se bo ta motnja razvila v osebnostno motnjo podtipa borderline, ki se kaže v brezčutnosti, pomanjkanju slabe vesti, valjenju krivde na druge in v grandomaniji oziroma v poveličevanju lastne pomembnosti, s katero bi se morali ukvarjati vsi...


Posebej negativno življenjsko izkušnjo pa je imel Stefan Cakić v tujski legiji, v kateri je bil od sredine 2015 do oktobra 2016. Njegovi svojci so povedali, da je tam doživel veliko travmo in da se je v tem času osebnostno spremenil. Stefan Cakić o tem, kaj se je dogajalo v tej posebni vojaški organizaciji, ne govori, ker je to zanj preveč boleče, je pa bilo razbrati, je dejal Mrevlje, da je tam doživel tudi smrti vrstnikov. V času, ko je bil v tujski legiji, ni imel problemov z mentalnim zdravjem - vsaj tako so zapisali v dopisu tujske legije ob Cakićevem odpustu, ki ga je izsilil z dezertiranjem -, vendar pa je bil iz ustanove, »kjer trenirajo ubijalske stroje«, kot je dejal izvedenec, odpuščen zaradi psihičnih težav.


O tem, kaj se je dogajalo usodnega jutra, ko se je življenje Gašperja Tiča končalo s 17 vbodi in zarezami, strokovnjaka nista želela ugibati. Število vbodov kaže, je razložil Mrevlje, da to ni bilo namerno in običajno delovanje. Poleg osebnostnih lastnosti Stefana Cakića je potrebno upoštevati, da je zaužil velike količine alkohola in kokaina, poleg tega pa je bila pomembna dinamika med vpletenima. »Njegova sposobnost obvladovanja in razumevanja sta bila takrat bistveno zmanjšana,« je dejal Gorazd Mrevlje, ki je poudaril, da je bila pomembna tudi čustvena dimenzija, zaradi katere je Cakić reagiral tako, kot je.


Na vprašanje tožilke Tamare Gregorčič, ali so bili vbodi afektirani, torej siloviti in impulzivni, je izvedenec opozoril, da je afekt stanje izrazite jeze in agresivnosti, ki pa traja krajši čas, od minute do največ treh minut. Verjetno je obtoženi nekaj časa bil tudi v afektu, nikakor pa ne ves čas dogajanja.


Tristan Rigler, sodni izvedenec klinične psihologije, po pogovoru s Cakićem in po pregledu dokumentacije prav tako ne more opredeliti, kaj je bil sprožilec tragičnega dogajanja: »Predvidevam, da je imela veliko vlogo travmatična izkušnja s tujsko legijo, ki ga je osebnostno spremenila.« Sicer pa se oseba, kot je Stefan Cakić, na hudo stresne situacije odzove z umikom, se počuti prizadetega in je užaljen, lahko pa se zateče tudi v avtoagresijo ali da drugemu stori kaj hudega. Če ne bi bilo te hude izkušnje s tujsko legijo pa bi lahko oseba, kot je obtoženi, normalno živela brez strahu, da se bo zgodilo kaj podobnega, kot se je na Trubarjevi 14.