Župan Kangler znova ovaden

Franca Kanglerja naj bi ovadili zaradi domnevnih nepravilnosti pri financiranju gradnje mariborske tržnice.

Objavljeno
27. september 2012 10.41
Posodobljeno
27. september 2012 10.41
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Maribor - Mariborski župan Franc Kangler je znova kazensko ovaden. Tokrat zaradi domnevnih nepravilnosti pri financiranju gradnje mariborske tržnice, zaradi katerih naj bi občina utrpela visoko finančno škodo, piše Dnevnik.

Ob njem naj bi bila ovadena še direktor urada za komunalno Vili Eisenhut in direktorica občinske uprave Milica Simonič Steiner.

Kot piše današnji Dnevnik, naj bi bila novogradnja na Vodnikovem trgu velik polom, saj je zaradi nje moralo v stečaj podjetje Mariborska tržnica, ki je upravljalo z objektom, branjevke pozimi zmrzujejo na odprti ploščadi, medtem ko večina poslovnih prostorov v pokritem delu objekta sameva.

Objekt je zgradilo podjetje Konstruktor, ki je leta 2006 še v času županovanja Borisa Soviča z mestno občino sklenilo pogodbo o ustanovitvi stavbne pravice za gradnjo parkirne hiše, pokrite tržnice in za ureditev ploščadi z zeleno tržnico.

V projektni dokumentaciji je bilo vseskozi omenjeno, da bo pri tem gradbenem posegu treba prestaviti tudi komunalni kolektor. V dokumentaciji je navedeno, da bo ta poseg stal približno 490.000 evrov, strošek pa bi moral prevzeti Konstruktor.

Kot je še zapisal Dnevnik, so se gradbena dela na kolektorju končala septembra 2007, več kot leto dni pozneje pa je Kangler z danes že propadlim Konstruktorjem podpisal pogodbo, s katero je plačilo prevalil na občino s pojasnilom, da je Konstruktor utrpel "nepredvidene" dodatne stroške.

Pri tem je bil znesek v Konstruktorjevem zahtevku bistveno višji, saj je podjetje zaračunalo skoraj 640.000 evrov. Nepravilnosti je že lani ugotovilo tudi računsko sodišče.

Vodja mariborskega tožilstva Drago Šketa je v zvezi s spornim poslom pojasnil, da so prejeli kazensko ovadbo zoper tri osebe zaradi kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja in pravic. Zadeva je zdaj v reševanju pri pristojnem državnem tožilcu, trije vpleteni pa trdijo, da o domnevni kazenski ovadbi niso seznanjeni.

Sicer pa je to le še ena v vrsti kazenskih ovadb zoper mariborskega župana, med katerimi sta bili doslej dve že pravnomočno ustavljeni, in sicer v zvezi z Domom pod Gorco in nekdanjim nogometašem Milanom Arnejčičem. Zoper Kanglerja je vložen obtožni predlog v zvezi z dodelitvijo občinskega stanovanja vedeževalki Karin.

Tožilstvo je medtem vložilo zahteve za uvedbo sodne preiskave v primerih slike Mersada Berberja, ki je prav tako povezana s Konstruktorjem, ter pri aferah Toplarna, ptičja hišica, zemljišče za pravoslavno cerkev in nakup bivanjskih enot. Ob tem pa je za zdaj v razreševanju pri pristojnem tožilcu še zadeva v zvezi s honorarjem enemu od mariborskih radijskih novinarjev.