Zoran Janković o ovadbi postojnskih policistov

Na informacijo, da so postojnski policisti ovadili Zorana Jankovića in še tri nekdanje vodilne pri Mercatorju, se je danes odzval tudi nekdanji direktor Mercatorja in zdajšnji župan glavnega mesta Zoran Janković. Poudaril je, da je bilo pri gradnji Mercatorjevega centra v Nišu vse »transparentno, zakonito in plačano« in da ne on ne njegovi sodelavci provizij niso prejeli.

Objavljeno
09. februar 2011 15.26
Zoran Janković se je moral posloviti s položaja predsednika uprave Mercatorja
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana - Zoran Janković pravi, da ne on ne njegov odvetnik ovadbe še nista videla in da sta z njo seznanjena zgolj iz poročanja medijev. »Sem popolnoma miren,« pravi Janković, ki je prepričan, da nezakonitosti pri gradnji trgovskega centra Mercator v Nišu ni bilo. Ovadba se domnevno nanaša na provizije v višini 100.000 evrov, ki da so jih ob izvedbi posla protipravno pridobili nekdanji vodilni v Mercatorju. Znani so izsledki revizije iz leta 2006, ki je ugotavljala, da je ciprsko podjetje Fakim zaslužilo 100.000 evrov za pridobitev gradbenega dovoljenja za omenjeni trgovski center.

Janković je dejal, da pogodbe za 100.000 evrov sam sploh ni podpisal, temveč je to storil takratni podpredsednik uprave poslovnega sistema Marcator Mitja Marinšek. »Opravil je izjemno delo,« je bil o nekdanjem sodelavcu (ki je na lanskih volitvah kandidiral na županovi listi) prepričan župan in dodal, da je tovrstno posredovanje pri pridobivanju gradbenih dovoljenj normalen posel, ter kot primer navedel Športni park Stožice, kjer da je Grepu pri pridobivanju gradbenega dovoljenja pomagal LUZ. Zatrdil je še, da omenjenega ciprskega podjetja sploh ne pozna, niti ne ve, kdo je njegov lastnik.

Priznal je, da je bil pred časom na postojnski policijski postaji zaslišan tudi v zvezi s to zadevo. Zaslišanje je bilo izjemno korektno, pravi, tožilstvo pa poziva, naj o ovadbi odloči čim hitreje. Poudaril je še, da verjame v pravno državo in da zaupa tako tožilstvu kot sodstvu. »Ga ni v tej regiji, ne v Sloveniji, ki bi mi dal evro. Brez zamere. Štirje ovadeni zaradi 100.000 evrov? Moja mesečna plača je takrat brez nagrade znašala približno 15.000 evrov, bila je druga najvišja v Sloveniji,« je svojo nedolžnost še dokazoval župan.