Zoran Janković od osumljenca do obdolženca

Sodna preiskava zoper Zorana Jankovića 
zaradi domnevne zlorabe položaja v času, ko je vodil Mercator.

Objavljeno
22. maj 2012 21.39
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika

Ljubljana - Sodišče je pravnomočno uvedlo preiskavo proti Zoranu Jankoviću in trem soobdolžencem zaradi domnevne zlorabe položaja oziroma pomoči pri tem kaznivem dejanju. Očitki se nanašajo na posle v zvezi z nakupom lokacije za Mercator Center v Nišu, ki je bil sklenjen, ko je Janković vodil Mercator.

Poleg Zorana Jankovića bodo preiskovali tudi nekdanja Jankovićeva sodelavca v Mercatorju Mitjo Marinška in Stanislava Brodnjaka ter ustanovitelja ljubljanskega nepremičninskega podjetja BSD in zastopnika ciprskega podjetja Facim Borisa Milevoja. S pravnomočnim sklepom o preiskavi se je zoper naštete formalno začel kazenski postopek, osumljenci pa so postali obdolženci.

Potem ko je preiskovalna sodnica ljubljanskega okrožnega sodišča ugodila zahtevi tožilstva iz maja lani ter zoper Jankovića in trojico 17. februarja izdala sklep o uvedbi preiskave, so se nanj pritožili zagovorniki vseh osumljenih.

Tožilstvo očita Jankoviću, Marinšku in Brodnjaku zlorabo položaja ali pravic v sostorilstvu, medtem ko Milevoja bremeni pomoči pri tem kaznivem dejanju.

Na sodišču so nam potrdili, da je zunajobravnavni senat pritožbe zagovornikov Marinška in Brodnjaka ter Milevoja 16. aprila s sklepom zavrnil kot neutemeljene, s čimer so vsi trije tudi seznanjeni. Ker pa sodišče še nima potrdila o vročitvi sklepa ljubljanskemu županu, nam odločitve senata glede njega niso mogli sporočiti. Sklep sodišča je bil Jankoviću prejšnji teden poslan že drugič.

Da je preiskava pravnomočno uvedena tudi zoper Jankovića, nam je potrdil njegov zagovornik odvetnik Aleksander Čeferin. Ta meni, da glede Jankovića »ni niti sledu o kaznivem dejanju« in zato postopek ocenjuje »kot obliko političnega pritiska na mojo stranko. Če pogledamo vse udeležence v tem postopku, nam je lahko vse jasno,« nam je še povedal Čeferin, ki pa ni hotel pojasniti zadnjega stavka.

A naj pri tem kot zanimivost omenimo, da je pod zahtevo za preiskavo po naših podatkih podpisan tožilec Jaka Brezigar, sicer sin nekdanje generalne državne tožilke in sedanje državne sekretarke na ministrstvu za notranje zadeve Barbare Brezigar.

Spomnimo, sedanjega ljubljanskega župana in predsednika Pozitivne Slovenije so januarja 2007 ovadili zaradi suma zlorabe položaja predsednika uprave Mercatorja.

Očitki menda temeljijo na reviziji, ki jo je v Mercatorju leta 2006 opravila revizijska hiša Deloitte & Touche in se nanaša na poslovanje Mercatorja v času od leta 2001 do 2005, ko ga je vodil Janković.

Po pisanju nekaterih medijev v preteklosti naj bi šlo za sume nepravilnosti pri poslovanju z družbami v lasti njegovih sinov, sklepanju poslov mimo predpisov v Mercatorju, ob gradnji nakupovalnega centra v Nišu pa da je menda pobral provizijo.

Te dni so v javnost prišli podatki o domnevnih nepravilnostih pri finančno-poslovnih odnosih med graditeljem Stožic ter podjetjema Zorana Jankovića in njegovega sina Damijana, ki jih je Durs zaznal in je o svojih ugotovitvah menda že obvestil tožilstvo.

Jankovića sta vse očitke že zavrnila, sicer pa je Durs predsednika Pozitivne Slovenije že januarja ovadil zaradi sumov storitve kaznivih dejanj oškodovanja upnikov, davčne utaje, zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in pranja denarja.

Davčni inšpektorji so menda davčni pregled Jankovića in povezanih podjetij izvajali že nekaj časa, januarja pa so na tožilstvo (policijo in Komisijo za preprečevanje korupcije) vložili ovadbo oziroma naznanilo suma storitve kaznivega dejanja.

Na policiji so nam v zvezi s tem potrdili, da poteka predkazenski postopek, pri izvedbi katerega sodeluje več državnih organov, vse aktivnosti pa usmerja specializirano državno tožilstvo. »Podrobnejših informacij vam zaradi tajnosti predkazenskega postopka ne moremo posredovati,« so še sporočili.

Enak odgovor smo dobili s specializiranega državnega tožilstva.