Janković kljub prisluhom zanika vse

Odstopil ne bo, ker je prepričan da dela zakonito. Policijo poziva, naj predloži dokaze.

Objavljeno
18. december 2015 17.17
Zoran Janković prihaja na sodišče. Ljubljana, 02. 07. 2013
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek
Ljubljana - Niti prisluškovanje in zasledovanje policije župana Zorana Jankovića (za zdaj) ne bodo odnesli s položaja. Ta trdi, da ni bilo nobenih podkupnin, in zanika, da bi v zameno za zaposlitev zahteval spolne usluge. Priznal pa je, da je vplival na razpisne pogoje.

Po preiskavah NPU na ljubljanski občini, v njenih javnih podjetjih in KPL zaradi sumov o prejemanju podkupnin ter posredovanju pri zaposlitvi uslužbenke v Lekarni Ljubljana (LL) v zameno za spolne usluge, je danes župan - potem ko je proučil policijsko odredbo - stopil pred novinarje. In vse očitke tudi tokrat zanikal. »Ne bom odstopil, počakal bom, da se reši.«

Tudi dokazi, ki so jih kriminalisti pridobili s prisluškovanjem, in po navedbah župana tudi s sledenjem, torej niso zamajali županovega stolčka. Janković, ki na novinarska vprašanja sicer ni odgovarjal, je ponovil, da je policija te prikrite ukrepe uvedla na podlagi ovadbe zapornika. Neuradno gre za Ranka Mimovića, nekdanjega lastnika CPL, ki je bil marca 2014, ko je bila ovadba podana, v priporu. Župan se je branil, da je policija dobila tudi možnost, »da pripravi navidezno primopredajo podkupnine«. »Trdim, da ni bilo nobene podkupnine, in policijo pozivam, če je nekoga lovila, ki je prejemal kuverto, naj to sliko kar pokaže«. Po poročanju Pop TV, naj bi podkupnino prevzemal kar županov sin Jure Janković.

Kot »popolno neresnico« je župan zavrnil tudi obtožbe o posredovanju pri zaposlitvi farmacevtke. »Nikoli od nikogar nisem zahteval nobenih proti­uslug. Dotična gospa je bila zaposlena v LL že več kot leto pred tem, ko naj bi se to zgodilo.« Je pa priznal, da je poklical direktorja Vo-Ke in mu naročil, naj spremeni pogoje v lanskem razpisu za gradnjo kanalizacije na Rakovi jelši. To je storil po obisku predstavnika KPL, ki je trdil, da je razpis prirejen za Hidrotehnik. »Jaz sem poklical in povedal, naj dajo prehude pogoje ven.« To se županu ne zdi sporno, saj na koncu v boju treh ponudnikov, ki so izpolnjevali pogoje, posla ni dobil KPL, ampak Hidrotehnik.

Župan tako kljub hudim obtožbam - od poslov KPL naj bi zahteval podkupnino v višini deset odstotkov nakazil - vztraja, čeprav pravi, da »ni prijetno«. Prepričan je, da nobena od preiskav, ki potekajo proti njemu, nima podlage. Tudi ne preiskava sumov preslepitve pri pridobitvi posojila in goljufije na škodo EU pri financiranju Stožic, kjer je sodišče potrdilo, da je zavrnilo njegovo (in druge) pritožbo o uvedbi sodne preiskave, zato zaslišanja prič že potekajo.