Zoran Thaler priznal jemanje podkupnine

S priznanjem si je prislužil dve leti in pol vikend zapora, 32.250 evrov denarne kazni in prepoved opravljanja javne funkcije.

Objavljeno
11. februar 2014 14.58
SODISCE - Zoran Thaler
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana - Nekdanjemu evropskemu poslancu Zoranu Thalerju, ki je na današnjem preodbravnavnem naroku priznal krivdo glede očitkov jemanja podkupnine, je ljubljansko okrožno sodišče izreklo dve leti in pol vikend
zapora, 32.250 evrov denarne kazni ter petletno prepoved opravljanja javne funkcije.

Poleg naštetega je Thaler v skladu s sporazumom o priznanju krivde, ki ga je januarja sklenil s specializiranim državnim tožilstvom, v dveh obrokih že vplačal 15.000 evrov oddelku otroške kirurgije ljubljanskega kliničnega
centra.

Kot je znano, je specializirano tožilstvo proti Thalerju zaradi vpletenosti v afero s podkupovanjem evroposlancev 17. januarja vložilo obtožbo in skupaj z njo tudi sporazum o priznanju krivde, ki ga je pred tem podpisalo s Thalerjem.

Thaler dejanje močno obžaluje

Pogajanja med tožilstvom in Thalerjem so potekala že od septembra lani, podrobnosti sporazuma so uskladili decembra lani, na začetku januarja pa so ga podpisali, tako da ga je tožilstvo 17. januarja skupaj z obtožbo vložilo na sodišče, pri čemer se je Thaler odpovedal pravici do ugovora proti obtožbi in je takoj postala pravnomočna.

Nekdanji evropski poslanec se je s tožilstvom dogovoril za zapor ob koncih tedna v trajanju dveh let in pol in denarno kazen v višini 35.000 evrov, ki pa mu jo je ljubljanska okrožna sodnica Irena Škulj Gradišar danes glede na njegov osebni dohodek znižala na 32.250 evrov. Plačati jih bo moral v 24-tih obrokih vsakega prvega dne v mesecu začevši po pravnomočnosti sodbe. Pet let po pravnomočnosti sodbe ne bo smel opravljati javne funkcije.

Thaler je v končni besedi poudaril, da močno obžaluje dejanje in bi se »rad še enkrat vsem opravičil«, a vztraja, da je šlo za inscenirano medijsko provokacijo.

Thaler bo tako imel v kazenskem listu kmalu zapisano pravnomočno obsodbo zaradi jemanja podkupnine, saj se, kot je dejal, zoper sodbo ne bo pritožil.

V past so se ujeli štirje evropski poslanci

Kot je znano, je Thaler, eden od štirih evropskih poslancev, ki so se ujeli v past novinarjev britanskega Sunday Timesa. Ti so marca 2011 razkrili, da so se pod krinko lobistov z nekaterimi poslanci v evropskem parlamentu
dogovorili, da bodo ti v zameno za denar vložili določene amandmaje k evropski zakonodaji, dogovarjanje pa so posneli s skrito kamero. Thaler je kmalu po razkritju afere odstopil s položaja evropskega poslanca.

Evropski urad za boj proti goljufijam (Olaf) je pred koncem leta 2011 primer Thaler končal, ker za uvedbo disciplinskega ali kazenskega postopka ni našel dokazov o nepravilnostih, saj jim ni uspelo pridobiti vseh podatkov. Medtem ko je Thaler, ki je očitke ves čas zanikal, v preiskavi polno sodeloval, Olaf od evropskega parlamenta ni pridobil potrebnih elektronskih podatkov in ni mogel opraviti pogovorov s pričami, zato njegove ugotovitve temeljijo na omejenih informacijah, so opozorili. Do drugačnih ugotovitev se je dokopala slovenska protikorupcijska komisija, ki je primer odstopila Nacionalnemu preiskovalnemu uradu, ta pa tožilstvu.