Zrežirali nesrečo in več vlomov

Novi očitki združbi preprodajalcev avtomobilskih delov

Objavljeno
07. oktober 2014 21.20
rsi*Demonstracija vdiranja in kraje
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana – Benjamin Šepetavc in Gašper Lindner, ki sta bila že pred časom obsojena kot vodji hudodelske združbe, ki je v tako imenovanih črnih delavnicah razrezovala ukradene avtomobile, bosta dolgoletnima zapornima kaznima dodala še nekaj mesecev zapora.

Trinajsterica, ki se je ukvarjala z ukradenimi avtomobili, je imela tako dobro utečeno operacijo, da policisti s klasičnim policijskim delom niso mogli zbrati dovolj podatkov o tej hudodelski združbi. Šele s prikritimi preiskovalnimi ukrepi – tajnim policijskim opazovanjem, pregledom medsebojnih komunikacij in končno tudi telefonskim prisluškovanjem – je preiskovalcem uspelo zbrati dovolj dokazov, da so osumljencem naprtili vrsto kaznivih dejanj, od prikrivanja in goljufij do tatvin avtomobilov.

Na čelu operacije črnih delavnic sta bila danes 42-letni Benjamin Šepetavc in 35-letni Gašper Lindner. Zaradi svoje vloge prvi prestaja devet let in pol zapora, drugi pa 12 let in 11 mesecev. Na prvem sojenju so obsodili tudi Tomaža Košaka, Dejana Lindnerja, Bojana Pirnata, Martina Ramuto, Ivana Kanduča, Janeza Vodičarja, Tevža Verbančiča, Vlada Šišiča, Armina Hasanagića, Alena Handanagića in Mitjo Kokalja. Le zadnja dva sta dobila pogojno kazen, preostali pa od deset mesecev do treh let in štirih mesecev zapora.

Osrednje vloge v »hudodelski združbi« so imeli Šepetavc, brata Lindner, Košak in Pirnat. Šepetavc in Gašper Lindner sta izbirala ukradene avtomobile in poskrbela za prevoz do Košakove avtomehanične delavnice na Škofljici. Košak je poskrbel za razrez, pri tem mu je pomagal tudi Pirnat. Handanagić, Ramuta in Kokalj so do kupcev prevažali dele. Te so sicer skladiščili tudi pri Dejanu Lindnerju v Guncljah, oglaševali pa so jih med drugim kar v Salomonovem oglasniku.

Dokazali so jim, da so tako razrezali več audijev in nissana murano. Avtomobile so kradli tudi sami, in sicer golfa in audija A3 v Kranju ter VW caddy v Ljubljani. Ko so v Kopru ukradli audi A3, so jih na poti v Ljubljano ustavili policisti. Med delom pa so policisti zalotili Šepetavca in Gašperja Lindnerja, ko sta na Lavrici poskušala ukrasti volkswagna passata. Povezali so ju tudi s tatvino prikolice, na kateri je bil čoln, in še treh vozil, tovornega, avtovlečnega in nissana murana, ki so jih najeli v Nemčiji, Sloveniji in Avstriji ter jih preprodali.

Zaradi obsežnosti zadeve je tožilka Marjeta Perat Vlaj del očitkov popisala v ločeni obtožnici. Očitki so si podobni. Šepetavcu, bratoma Lindner, Košaku, Alenu Handanagiću, Vodičarju in sedmim drugim obtoženim – Roku Šternu, Gregorju Prešernu, Martini Prešeren, Jakobu Novaku, Alešu Kogovšku, Boštjanu Novaku in Matjažu Novaku – očitajo več kaznivih dejanj prikrivanja, saj so vedeli, da trgujejo z ukradenimi avtomobilskimi deli.

Poleg tega jim tudi očitajo, da so priredili prometno nesrečo in več vlomov, čeprav so dele z vozil »ukradli« sami.

Za Šepetavca je tožilstvo včeraj predlagalo dodatnih 11 mesecev zapora, za Gašperja Lindnerja pa 16. Oba sta krivdo priznala.

Krivdo je priznal tudi Alen Handanagić, za katerega je tožilstvo predlagalo pogojno kazen osmih mesecev s preizkusno dobo treh let. Na prvi predobravnavni narok so bili vabljeni še Matjaž Novak, ki krivde ni priznal, ter Košak in Štern, ki pa na sodišče nista prišla. Preostale bo sodnik Marjan Pogačnik o krivdi povprašal prihodnjič, za tiste, ki bodo krivdo priznali, pa bo 6. novembra nato opravil narok za izrek kazenske sankcije.