Žrtev so mučili šest ur

Blažu Sotlarju štiri mesece zapora, Mihi Štebetu osem mesecev, 17-letniku leto in štiri mesece ter podaljšanje pripora. Enega pa je ljubljansko okrožno sodišče oprostilo obtožbe.

Objavljeno
20. december 2006 07.00
Policijski avto z odsevom kranjskega sodišča
Ljubljana – Od štirih mladih Ljubljančanov, obtoženih sodelovanja pri ugrabitvi vrstnika Roka J., so 25-letnega Miho Sotlarja na ljubljanskem okrožnem sodišču oprostili obtožbe, njegovega 33-letnega brata Blaža Sotlarja so obsodili na štiri mesece zapora, njunega 19-letnega bratranca Miha Štebeta na osem mesecev zapora, 17-letnega M. P. pa na leto in štiri mesece zapora. Zadnjemu so do pravnomočnosti sodbe podaljšali pripor. Ker je mladoletnik, je sojenje potekalo za zaprtimi vrati.

Blažu S. je izginila nevozna počitniška prikolica, spravljena pri očetovi počitniški hiši v Umagu, medtem ko je bil na potovanju. Za njegovo odsotnost sta vedela le dva, Rok J. in Boris M., ki je čistil parcelo na morju. Zadevo je bilo treba raziskati, razpletati pa se je začela 13. marca proti 13. uri, ko so se obtoženci skupaj z Borisom M. vozili v kombiju od Mengša proti Črnučam. Nanj so pritisnili, da je poklical Roka J., ki je bil takrat v črnuškem lokalu Izba, in se z njim dogovoril za takojšen zmenek. Najprej je obtožba četverici očitala tudi kaznivo dejanje prisiljenja, ker so menda Borisu M. zagrozili s tepežem, če Roka ne bo poklical, dokončno pa naj bi ga ustrahovali udarca s pestjo in klofuti, vendar je Boris M. pozneje predlog za pregon umaknil.

Rok J., sicer tudi star znanec ljubljanskega sodišča zaradi več očitanih premoženjskih deliktov, je iz lokala prišel le v puloverju, v pepelniku je pustil še tlečo cigareto, toda iz kombija sta izstopila mladoletnik in Štebe in ga porinila v vozilo. Štebe je Roka prijel okoli vratu, mladoletnik pa mu je pod ledvica porinil kovinski predmet, ki ga je Rok pozneje prepoznal kot pištolo. V avtu sta čakala brata Sotlar. Voznik Blaž je potem s kombijem krožil po okolici Ljubljane, sledila je »obdelava«, da bi iz Roka izsilili priznanje, da je ukradel prikolico, in povedal, kje je. Najbolj nasilen je bil mišičasti mladoletnik, ki ga je večkrat udaril po glavi, Štebe pa ga je tepel po ledvicah, rebrih, ramah. Ko so avto ustavili v Tomačevem, kjer je moral ugrabljeni izstopiti, so ga poleg treh obtožencev z udarci in brcami obdelovali še neznanci, ki jih je po telefonu poklical Štebe.

Še enkrat so ga potisnili v avto in ga odpeljali za Savo. Tam je moral izstopiti, Štebe in M. P. pa sta mu okrog vratu zategnila oprto in mu zagrozila, da ga bodo obesili na drevo, ga zvezali in potem vrgli v vodo …

Več si preberite v sredinem tiskanem Delu