Žrtvi bulmastifov so ponudili prenizko odškodnino

Aprila se bo Stanislav Meglič, ki terja odškodnino zaradi napada psov pokojnega Saše Baričeviča, spet odpravil na sodišče. Po pravnomočnosti vmesne sodbe ljubljanskega okrožnega sodišča, po kateri bodo morali starši Saše Baričeviča kot sinovi dediči plačati Megliču odškodnino, je namreč vse nared, da sodišče odloči še o višini odškodnine.

Objavljeno
01. marec 2011 20.31
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana - Da mu odškodnina pripada, očitno menijo tudi Baričevičevi starši, saj so, kot smo izvedeli, ponudili znesek, ki bi po njihovem mnenju poplačal posledice brutalnega napada psov. Tržičana Stanislava Megliča so bulmastifi napadli 15. marca 2006, ko se je po Oražnovi ulici na ljubljanskem Viču peš vračal iz službe domov. Korakal je mimo vozila, v katero je Zora Roter malo pred tem spravila tri pse. Ko je odšla še po četrtega, je odprla prtljažnik in živali so planile na nič hudega slutečega mimoidočega. Psov od napada niso odvrnili niti udarci s palico, s katero je Megliča poskušal rešiti bližnji stanovalec. Ustavili so jih šele streli policistov.

Meglič, ki so ga zdravniki po napadu pokrpali z več kot sto šivi, bo posledice čutil vse življenje, najhuje pa je bila razmesarjena desna roka, na kateri so mu psi raztrgali mišici. Zaradi akutne okvare jeter in ledvic je njegovo življenje viselo na nitki, sledile so številne infekcije. Odškodninski zahtevek je sprva naslovil na lastnico psov Roterjevo in njenega partnerja, solastnika psov Saša Baričeviča, po smrti Roterjeve avgusta 2008 pa je pravdo nadaljeval proti Baričeviču, ki je bil tudi njen dedič. Ker so februarja lani Baričeviča isti psi ogrizli do smrti, se je pravda nadaljevala proti njegovim dedičem, staršem Mariji Šeme in Jožetu Baričeviču. V zapuščinskem postopku sta, kot smo poročali, namreč sprejela dediščino: ocena zapuščine po sodnih cenitvah njegovih nepremičnin in deleža v družbi Barsos je 1.190.257 evrov, čista vrednost zapuščine pa je zaradi prijavljenih terjatev le 102.316 evrov.

Štiri mesece po končani obravnavi je sodnica ljubljanskega okrožnega sodišča Mojca Lobnik izdala vmesno sodbo, s katero je ugodila temelju tožbenega zahtevka in razsodila, da je Meglič upravičen do odškodnine. Meglič s tožbo zahteva 112.669 evrov odškodnine za nepremoženjsko škodo in 40.000 za premoženjsko ter 463 evrov mesečne rente. Baričevičevi starši so sicer na eni zadnjih obravnav omenili pripravljenost, da se z Megličem poskušajo sporazumno dogovoriti o njegovi zahtevi. Izvedeli pa smo tudi, da so dejansko ponudili znesek, a je ta po besedah Megličevega pooblaščenca Francija Matoza odločno prenizek.