Župan Janković in urednik Financ 
na štiri oči zgladila spor?

Zoran Janković je zaradi več člankov proti časniku Finance vložil 30.000 evrov »težko« tožbo.

Objavljeno
03. november 2011 18.14
Posodobljeno
03. november 2011 18.14
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana - »Poravnalni narok smo preložili, obstaja pa velika verjetnost poravnave,« je po dobri uri za zaprtimi vrati dvorane okrožnega sodišča v Ljubljani sporočil Jožef Klavdij Novak, pooblaščenec Zorana Jankovića.

Ta je zaradi več člankov o spremembah namembnosti zemljišč v Ljubljani proti časniku Finance namreč vložil 30.000 evrov »težko« tožbo.

Pred približno enim letom so Finance poročale, da je ljubljanski župan proti njim vložil tožbo, s katero terja »denarno satisfakcijo« 30 tisočakov za pretrpljene hude duševne bolečine, ki so mu bile povzročene z njihovim poročanjem oziroma posegom v osebnostne pravice. Jankovićeve tegobe je menda sprožil članek, objavljen 15. junija lani, z naslovom Česar se dotakne župan Janković, se spremeni v zlato sinovega prijatelja Klemna Šešoka.

Časnik je poročal, da je v tožbi, ki jo je vložil prek odvetniške družbe Čeferin, župan zapisal, da je zaradi članka o nakupu kmetijskega zemljišča Smodinovec, ki ga je opravil Taxgroup in ki naposled ni postalo zazidljivo zaradi nasprotovanja ministra za kmetijstvo Dejana Židana, in vseh nadaljnjih sorodnih primerov »prizadet, razžaljen, boji se, da bo prizadet njegov ugled v javnosti«.

Dolgo časa je namreč župan potreboval, da je z vztrajnim in kvalitetnim delom dosegel to, kar zdaj v javnosti predstavlja.

Še bolj prizadet in šokiran pa da je zaradi tega, ker so bili članki objavljeni neposredno pred volitvami, so v tožbi zapisali Jankovićevi odvetniki.

Med drugim so poudarili, da gre za daljšo serijo člankov, ki vsebujejo neresnične in žaljive navedbe z namenom prizadeti, uničiti, omajati županov ugled.

Jankovića so sicer zmotili še članki s precej zgovornimi naslovi Na Jankovićevi občini se še naprej otepajo krivde, Kako je Janković spreminjal namembnost zemljišč, MOL odgovarja na obtožbe, povezane z družino Šešok, Janković je svaril pred špekulanti, Župan, je to še eno vaše parkirišče?, Župan Janković trdi, da nima parkirišča, Nov ljubljanski prostorski čudež, Intervju: Jure Janković ni moj prijatelj, Janković Financam: Izmislili ste si cel članek, Kdo bo v ponedeljek še obogatel skupaj z županom Jankovićem?.

Okrog 20 minut sta Janković in odgovorni urednik časnika Finance Peter Frankl danes na štiri oči prebila na hodniku civilnega oddelka sodišča, preden sta se vrnila pred sodnico Sergejo Jeras in Jankovićevega pooblaščenca Jožefa Klavdija Novaka ter pooblaščenca Financ Andreja Simoniča.

»Oblikovati moramo še končno verzijo besedila poravnave, ki je po mojem mnenju zelo verjetna,« pa je po tem, ko sta sprti strani prebili še pol ure za zaprtimi vrati, sporočil Novak.