Župan Janković pravi, da ga je zabolelo

Ko je Zoran Janković dobil monopoli, besed ni razumel kot satiro ali kritiko, ampak kot razžalitev.

Objavljeno
15. januar 2013 20.14
Marko Jakopec, kronika
Marko Jakopec, kronika

Ljubljana – »Če mi nekdo pred novinarji in tremi TV-kamerami reče, da zapravljam denar prebivalcev najlepšega mesta na svetu, je to zame huda žalitev,« je na sodišču povedal ljubljanski župan Zoran Janković, ki zasebno toži Boštjana Furlana za razžalitev.

Spor se je zgodil 22. decembra 2009, ko so predstavniki podmladkov SDS, SLS in NSi Zoranu Jankoviću simbolično predali igro monopoli, češ naj se raje igra to igrico kakor s premoženjem Ljubljančanov.

Besedni dvoboj med županom in predstavniki omenjenih strank je vrhunec dosegel z besedami, da so oni rojeni Ljubljančani, Janković pa ni bil rojen v Ljubljani in da protestirajo proti »balkanskemu kavboju, ki ropa ljubljansko blagajno«.

Predmet zasebne tožbe župana so besede, ki mu jih je izrekel Furlan, namreč, »da jim je Božiček namignil, da vam letos ne bo nič prinesel, ker ste celo leto kradli Ljubljančanom«.

»Raje se igraj, kot da delaš v škodo Ljubljane«

Župan Janković, ki ga je sodišče zaslišalo zunaj glavne obravnave, ker je zaradi bolezni manjkala sodnica porotnica, je povedal, da so besede, da krade in po nepotrebnem zapravlja denar Ljubljančanov, zanj izjemno žaljive.

»S tem, da so mi predstavniki podmladkov treh političnih strank prinesli monopoli, češ, raje se igraj, kot da delaš v škodo Ljubljane, ni bilo nič narobe, besede o kraji in zapravljanju pa so žaljive,« je poudaril. »Ker se človek z leti marsičesa nauči, sem se na žaljivke, izrečene pred dvajsetimi novinarji in tremi televizijskimi kamerami, odzval mirno, čeprav so me takoj zabolele.«

Povedal je še, da izrečenih besed ni razumel kot satirično umetniško izražanje, ne kot politično izjavo, niti ne kot kritiko svojega dela, »razumel sem jih kot žaljiv, oseben napad name«.

Če nekdo pravi, da zapravljaš denar, potem to pomeni, da ga trošiš za stvari, od katerih ljudje nimajo nič, to pa prvič ni res, drugič pa je treba, če gre za resno kritiko, takšne trditve dokazati z dejstvi, številkami, je nadaljeval Janković.

Na vprašanje obtoženega Furlana, kako to, da se je na besede odzval šele čez teden dni, je odgovoril, da je glede na to, da sta se mu druga dva udeleženca dogodka zelo hitro opravičila, eden pa se je celo strinjal s tem, da opravi nekaj družbeno koristnega dela, pričakoval, da bo tako ravnal tudi Furlan, a tega ni dočakal.

Dejal je, da bi bila stvar zanj kočana, če bi se Furlan preprosto opravičil, tako pa rešitev vidi le v sodnem postopku.