Županski duel na sodišču

Podkupnine na Muti: Na sojenju županskemu kandidatu Darku Sahorniku pričal njegov protikandidat Mirko Vošner

Objavljeno
02. oktober 2014 19.02
Darko Sahornik in Mirko Vošner, županska kandidata Mute na sodišču
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Slovenj Gradec – V sodnem procesu zoper županskega kandidata na Muti Darka Sahornika, ki je obdolžen jemanja podkupnine od lokalnega gradbinca, so včeraj pričali občinski svetniki Mute, med njimi tudi Sahornikov protikandidat Mirko Vošner. Dejal je, da mu je gradbinec Bauer sam potožil, da je Sahorniku več let plačeval provizijo za posle z občino.

Darka Sahornika obtožnica bremeni, da je leta 2009 od gradbinca Bernarda Bauerja zahteval dvoodstotno provizijo od vsakega računa, izdanega občini, nato pa še 5000 evrov, ki naj bi mu jih Bauer izročil na Sahornikovem domu. Sahornik pravi, da je bilo le 2400 evrov, ki so bili Bauerjeva donacija namiznoteniškemu klubu, katerega predsednik je bil sam, ter da je denar izročil igralcem.

Med svetniki je bil pričakovano najbolj zgovoren Sahornikov protikandidat Mirko Vošner, ki je dejal, da je slišal, da Sahornik od izvajalcev zahteva podkupnine, ter da sta mu župan in direktorica občinske uprave potrdila, da se izsiljevanja izvajalcev v občini res dogajajo. To mu je spomladi letos menda povedal tudi Bauer sam, po Vošnerjevih besedah mu je namreč potožil, da je več let plačeval provizije Sahorniku, nato pa zaradi finančne stiske to prakso prekinil. Vošner je pričal, da je po tem »čutil, da Sahornik ni bil naklonjen Bauerju« in da je gradbinca kot občinski funkcionar začel šikanirati.

Klub o donaciji ne ve nič

Svetnik Tadej Šrajnik je pričal, da je Bauer ponujal denar tudi lokalni SDS, če bi sodelovali z njim, a ga niso sprejeli. »Vemo, da smo v predvolilnem času in da sta oba, Sahornik in Vošner, največja tekmeca za župana, zato upam, da bo sodišče dobro pretehtalo Vošnerjeve izjave,« je dejal sodnici, ki mu je zagotovila, da bo sodišče dobro pretehtalo tudi njegove izjave.

Svetniki so sicer vsi potrdili, da so Bauerjev denar za namiznoteniški klub – kot donacijo ali podkupnino – omenjali na neformalni seji, a se nekateri o tem niso spomnili skoraj ničesar, medtem ko so drugi podrobno opisovali konflikt med županom Borisom Kraljem in Sahornikom, ki je na seji privedel do obtožbe o podkupnini. Večina se je tudi spomnila, da je takratni predsednik namiznoteniškega kluba Bojan Miklavc odgovoril, da o tej donaciji ne ve nič.

»Župan je večkrat rekel kaj, kar ni bilo res«

Svetnik Aleksander Ambrož je tako kot Vošner pričal, da mu je Bauer povedal za Sahornikovo zahtevo po proviziji v zameno za posle z občino, kar mu je nato ponovil še župan, vendar je Ambrož menil, da so to le »čenče«. »Takšnih stvari ne poslušam rad,« je dejal. »Tega nisem jemal resno, ker je župan velikokrat rekel tudi kaj, kar ni bilo res.« Sodnica ga je opozorila, da je kot občinski svetnik dolžan vsak sum nepravilnosti tudi prijaviti.

Prihodnji teden bo pričal še tretji županski kandidat Bogomir Likar, teden pozneje pa tudi Boris Kralj. Sodnica namerava primer končati še ta mesec.