Županu Komende osem mesecev zapora

Tomaž Drolec na kamniškem okrajnem sodišču obsojen zaradi zlorabe položaja, sodba še ni pravnomočna.

Objavljeno
12. september 2013 19.37
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj
Kamnik - »Še vedno sem v šoku in neprijetno presenečen,« je po današnjem sojenju na okrajnem sodišču v Kamniku, na katerem je bil župan občine Komenda Tomaž Drolec zaradi zlorabe položaja obsojen na osem mesecev
zapora, za Delo povedal njegov zagovornik Peter Volgemut. Sodba še ni pravnomočna.

Župan Drolec je junija 2010 brez vednosti občinskega sveta in soglasja ministrstva za finance dal poroštvo zasebnemu vlagatelju, podjetju Hades v lasti Branka Plešinca, v vrednosti 1,5 milijona evrov za gradnjo  stanovanjsko-poslovnega objekta Center Komenda. Kajti brez njega Hades pri Gorenjski banki ne bi mogel pridobiti posojila v višini 6,8 milijona evrov. Projekt se je sicer zaradi neplačevanja opravljenih del izvajalcem ustavil.

Februarja 2012 je policija na tožilstvo zoper Drolca vložila kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic po členu 257/ I KZ-1, čez pol leta je tudi komisija za preprečevanje korupcije v zvezi z gradnjo Centra Komenda javnosti sporočila, da je župan Drolec ravnal koruptivno, ker naj bi bil sklenil nedovoljen pravni posel in občino izpostavil tveganju, da bo ta morala sama pokriti neporavnane obveznosti Plešinčevega podjetja. Dva meseca pozneje, oktobra lani, pa je tožilstvo vložilo obtožni predlog na
kamniško okrajno sodišče.

Tožilec je na današnjem sojenju zahteval pogojno kazen, in sicer eno leto zapora s preskusno dobo pet let, toda sodnica Barbara Kodela Kolar je menila, da je dovolj razlogov za zaporno kazen. Prvi odstavek 257.  člena namreč pravi, »da se uradna oseba ali javni uslužbenec, ki, zato da bi sebi ali komu drugemu pridobila kakšno nepremoženjsko korist ali da bi komu prizadejala škodo, izrabi svoj uradni položaj ali prestopi meje uradnih pravic ali ne opravi uradne dolžnosti, kaznuje z zaporom do enega leta«.

Župan je na sodišču pojasnjeval, da si nikakor za projekt ni hotel pripisovati nobenih političnih točk in da je že pred časom napovedal, da se ne bo več potegoval za župansko funkcijo, njegov zagovornik, ki je že napovedal pritožbo po prejeti pisni obrazložitvi sodbe, pa je za Delo pojasnil, da je prepričan, da znaki kaznivega dejanja niso podani in da Drolec ni pridobil nobene nepremoženjske koristi.