Župnik Karl Jošt je umrl tik pred razsodbo

V nedeljo je domnevno zaradi možganske kapi v Mariboru umrl 64-letni Karel Jošt, nekdanji župnik iz Artič, osumljen 16 spolnih napadov na osebe mlajše od 15 let.

Objavljeno
09. januar 2007 12.25
Obtoženi župnik Karl Jošt
Krško, Maribor –V nedeljo okrog sedme ure zvečer je domnevno zaradi možganske kapi na hodniku duhovniškega doma v Mariboru umrl 64-letni Karel Jošt, nekdanji župnik iz Artič, osumljen kar 16 spolnih napadov na osebe mlajše od 15 let. S tem se je končal eden odmevnejših sodnih procesov zoper predstavnike Rimskokatoliške cerkve pri nas. Odvetniki žrtev domnevnih spolnih napadov pa bodo verjetno kljub temu vložili odškodninske tožbe zoper institucijo, ki mladoletnim deklicam ni zagotovila varnosti za svojimi zidovi.

Osmrtnico je včeraj na svojih spletnih straneh objavila Škofija Celje, uradno pa je bilo o smrti župnika obveščeno tudi državno tožilstvo v Krškem, ki je vodilo primer. Joštov zagovornik Zoran Dular včeraj ni bil dosegljiv, neuradno pa smo izvedeli, da se je župnik zdravil zaradi težav s srcem in je tudi jemal predpisana zdravila. Umrl naj bi zaradi kapi in to na hodniku duhovniškega doma, kjer je bil skoraj leto dni v hišnem priporu. Sojenje je kljub obtoženčevim zdravstvenim težavam osumljenega potekalo brez večjih zapletov in bi bilo predvidoma kmalu lahko tudi zaključeno. Kot trdijo naši viri, po vsej verjetnosti z obsodbo za večino očitanih kaznivih dejanj.

Več v današnjem tiskanem Delu