Župnik s Polenšaka oproščen vseh obtožb spolnega napada

Mariborska nadškofija je sporočila, da je mariborsko višje sodišče oprostilo Slavka Štefka, župnika s Polenšaka v Slovenskih Goricah. Kot je znano, so mu na ptujskem okrožnem sodišču sodili zaradi spolnih napadov na štiri mladoletnice.

Objavljeno
11. februar 2011 20.33
R. K.
R. K.
Ljubljana – Prisodili so mu pogojno kazen, in sicer leto in pet mesecev zapora s preizkusno dobo petih let. Kot smo takrat poročali, je okrožno sodišče odločilo, da je sredi leta 2007 v svojem avtomobilu otipaval mladoletno dekle. Septembra 2008 je po mnenju sodišča po verouku zadržal drugo mladoletnico in jo otipaval po prsih. Med letoma 2004 in 2006 je župnik po sodbi ptujskih sodnikov kar pri verouku otipaval in stiskal za stegna eno od prisotnih učenk, tri leta prej pa večkrat objemal okrog bokov in otipaval še eno mladoletnico. Sodniki so še odločili, da se v preizkusni dobi ne sme približevati žrtvam in da ne sme poučevati verouka ali opravljati drugih cerkvenih dolžnosti, kjer bi lahko prišel v stik z mladoletnimi, če ne bo zraven druge odrasle osebe.

A na višjem sodišču, ki je odločalo o pritožbi župnikovih dveh zagovornikov, je sledil preobrat. Kot je sporočila mariborska nadškofija, so višji sodniki izdali sodbo in sklep, da je Slavko Štefko kot duhovnik in veroučni učitelj oproščen vseh obtožb spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let. Na temelju oprostilne sodbe so odpadli tudi vsi razlogi za prepoved opravljanja verouka ali drugih cerkvenih verskih programov v prisotnosti otrok oziroma mladoletnih oseb. Kot so še sporočili iz mariborske nadškofije, je ta ves čas postopka korektno sodelovala s preiskovalnimi organi in spremljala potek sodnih postopkov.