Župnik z območja Ormoža priprt zaradi suma pedofilije

Mariborski policisti so zaradi suma pedofilije na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku odpeljali župnika z območja Ormoža. Šlo naj bi za ormoškega župnika Albina Žnidariča.

Objavljeno
09. februar 2007 12.39
Cerkev se iz dneva v dan otepa več in več obtožb na račun duhovnikov, ki za sabo puščajo zlomljene otroške duše
Maribor - Mariborski policisti so zaradi suma pedofilije v sredo na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku pristojnega tožilstva na Ptuju odpeljali župnika z območja Ormoža, so potrdili na Policijski upravi Maribor, kjer več informacij niso želeli posredovati. Po besedah tiskovnega predstavnika Nadškofije Maribor Igorja Vojnoviča so z dogodki neuradno seznanjeni tudi pri njih, uradno pa o pridržanju župnika za zdaj še niso bili obveščeni.

Vojnovič je povedal, da primera zaradi neobveščenosti ne morejo komentirati, saj so vse kar vedo, izvedeli zgolj iz medijev in govoric tamkajšnjih prebivalcev. Sicer pa je še dodal, da ormoški župnik sodi pod križniški red, ki ima svojega priorja, a tudi ta po njegovih informacijah do četrtka še ni bil uradno obveščen o pridržanju.

Kot je še dejal Vojnovič, v Ormožu župnijske naloge začasno opravlja župnik iz Velike Nedelje in tamkajšnji prior Janko Štampar, koordinacija med mariborsko nadškofijo in križniškim redom pa je v pristojnosti dekana dekanije Velika Nedelja Janeza Goergnerja.

V priporu zaradi možnosti vplivanja na priče

Priprtje enega od župnikov z območja Ormoža je potrdil tudi vodja ptujskega okrožnega tožilstva Milan Birsa, ki pa o imenu po pričakovanju ni želel govoriti. Ob tem je potrdil, da je bila zoper župnika, po neuradnih podatkih gre za ormoškega župnika Albina Žnidariča, zahtevana preiskava zaradi spolnega napada na osebo mlajšo od 15 let, sodišče pa je na predlog tožilstva odredilo pripor. Kot je še dodal Birsa, je osumljeni v priporu zaradi možnosti vplivanja na priče, v priporu pa bo vsaj tako dolgo, dokler ne bo ta nevarnost odpravljena.

Sicer pa je omenjeno pridržanje župnika že tretje v zadnjem času zaradi obtožb pedofilije. Kot je znano, je pred kratkim med sodnim postopkom umrl artiški župnik Karl Jošt, zaradi česar mu niso mogli dokazati krivde o spolnem zlorabljanju deklic, starši zlorabljenih otrok pa so zdaj vložili odškodninsko tožbo zoper Cerkev.

V drugem primeru pa je nekdanji župnik iz župnije v Kašlju Franci Frantar v letih 1990 in 1991 spolno zlorabljal deset let staro deklico. Obsojen je bil na tri leta in pet mesecev zapora, a šele pred kratkim, potem ko so ga po pobegu v tujino prijeli ob vrnitvi v Slovenijo.