Zvodnik s »čutečim srcem« spet pred sodniki

Senat bo moral še enkrat presoditi, ali je Silvester Plahutnik izkoriščal odvisnici.

Objavljeno
13. november 2011 20.57
Posodobljeno
14. november 2011 05.00
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana - Če je mislil, da je že opravil z očitkom o dveh kaznivih dejanjih izkoriščanja prostitucije, se je Silvester Plahutnik veselil prehitro. Čeprav po mnenju senata okrožnega sodišča dveh deklet ni izkoriščal in je bil zato oproščen, bodo sodniki o tem še enkrat odločali. Po pritožbi tožilke Sonje Breznik so višji sodniki primer vrnili v ponovno sojenje.

Silvester Plahutnik je oddajal poslovni prostor na Tržaški cesti v Ljubljani, kjer so dekleta opravljala najstarejšo obrt.

Ena od odvisnic, ki ni več vedela, kaj bi sama s sabo, stiska pa jo je pripeljala do življenja na ulici, je od deklet na metadonski terapiji v Metelkovi ulici v Ljubljani izvedela za Plahutnika, ki je bil njej podobna dekleta pripravljen vzeti pod streho, če so zanj »delala«.

Odvisnica ga je poklicala, po nekaj mesecih (aprila predlani) pa je sestri povedala, da je zašla v prostitucijo in da dvema moškima dolguje denar. Plahutnik je namreč dekletom za prenočitve v poslovnih prostorih na Tržaški cesti računal po sto evrov, če so se tam zadrževale samo čez dan, pa jim je pobral polovico manj.

Ker je veliko denarja porabila za mamila, se je nabralo za nekaj tisoč evrov dolga, Plahutnik pa je ponorel in zahteval, naj več dela, drugače bi se ji namreč lahko kaj zgodilo, prav tako njeni sestri. Za to bi poskrbel Tone z vzdevkom Kiks, neuravnovešenec, ki je eno od deklet kar s kolom motiviral za delo.

Sodišče sicer ni verjelo Plahutniku, da ni sodeloval pri prostituciji zaradi finančne koristi (pojasnil je, da je dekletom pomagal, ker ima čuteče srce), dekletom je tudi priskrbel službene mobilne telefone.

Njegovo ravnanje, je menil senat, je po družbenih vrednotah sicer nemoralno, ni pa dovolj za kaznivo dejanje zlorabe prostitucije.

Sodniki so menili, da čeprav sta bili dekleti, ki sta ga tudi prijavili, odvisnici, zvodnik ni bil odgovoren za njun življenjski slog. Prostitucijo sta si za zadovoljitev potreb po mamilih izbrali sami, še preden sta stopili v stik z njim.

Višji sodniki pa so opozorili, da se sodišče prve stopnje sploh ni opredelilo do zneska 100 evrov, ki so ga dekleta dnevno plačevala za najemnino. Poleg tega se senat sploh ni ukvarjal s tem, da je Plahutnik eno od deklet odpeljal do stranke in ji pobral polovico zaslužka.

V ponovljenem postopku se bodo morali sodniki med drugim do tega natančno opredeliti, prav tako pa bodo morali oceniti pričevanja nekaterih prič - ena od deklet je na primer povedala, da naj bi Plahutnik določal cene različnih spolnih uslug in višino najemnine, sodniki pa bodo morali ponovno presoditi, ali pri tem le ne gre za izkoriščanje.

Višji sodniki so se ukvarjali tudi s pritožbo Plahutnikovega zagovornika Marka Kosmača iz odvetniške družbe Kosmač, ki se je pritožil na obsodilni del sodbe.

Tožilstvu je namreč uspelo prepričati senat sodišča prve stopnje, da je Plahutnik z grožnjo ogrožal varnost sestre ene od njegovih delavk, ki je celo prosila za policijsko varstvo, za kar je dobil šest mesecev pogojne zaporne kazni. Višji sodniki v tem delu sodbe niso našli pomanjkljivosti, zato so ta del sodbe tudi potrdili.

Plahutnik medtem čaka na ponovljeno sojenje. Na prvem sojenju je Breznikova zanj predlagala enotno kazen dveh let zapora.

Kot je takrat poudarila v sklepni besedi, gre v takšnih primerih za izkoriščanje tudi takrat, kadar oseba izkoriščanja ne zazna ali se ne počuti izkoriščeno.

Po njenem mnenju je namreč Plahutnik izkoriščal dejstvo, da sta bili dekleti odvisnici in brezdomki.