Veliko zanimanja za gradnjo džamije

Razpis: 17 podjetij iz Slovenije in tujine je oddalo ponudbe za gradnjo islamskega versko-kulturnega centra.

Objavljeno
25. avgust 2014 14.31
Ma. J., Ljubljana
Ma. J., Ljubljana

Ljubljana − Islamska skupnost v RS je na razpis za gradnjo islamskega versko-kulturnega centra prejela 17 ponudb iz Slovenije in tujine, je za Slovensko tiskovno agencijo povedal tajnik skupnosti Nevzet Porić. Kdo so ponudniki in kakšna je višina ponudb, Porić ni izdal. Končna odločitev pa bo po njegovih besedah predvidoma znana čez nekaj več kot mesec dni.

Med prejetimi ponudbami jih sedem vključuje vse tri sklope razpisa, torej gradbeno-obrtniška dela, elektroinštalacije in strojne inštalacije, preostali ponudniki pa so pripravljeni izvesti posamezne sklope. Porić je povedal, da so s količino prejetih ponudb zadovoljni. Po njegovih besedah zdaj sledi analiza ponudb, nato pa pogovori s ponudniki. Dejal je, da bo proces pred končno izbiro izvajalca del trajal več kot en mesec, saj morajo med drugim pregledati veliko količino dokumentacije ter preveriti bančne garancije, reference in pravilnost pripravljenih ponudb.

To je tretji razpis, ki ga je islamska skupnost objavila za center, ki bo zgrajen ob Kurilniški ulici za Bežigradom. Tam trenutno potekajo začetna dela, ki vključujejo prestavitev kanala za meteorne vode, postavitev pilotov, ki bodo varovali gradbeno jamo, ter izkop in zaščito gradbene jame. Omenjena dela izvaja podjetje Kostak, ki je bilo izbrano na prejšnjem razpisu. Rok za izvedbo teh del je 10. oktober.

Porić je v začetku meseca ocenil, da bi se gradnja objektov lahko začela v drugi polovici oktobra ali v začetku novembra, gradnja centra pa naj bi bila dražja od predvidenih 12 milijonov evrov.

Temeljni kamen za islamski kulturni center so na zemljišču med Parmovo in Kurilniško ulico v Ljubljani položili septembra lani. Center, za katerega arhitekturno rešitev so izbrali na natečaju, bo obsegal 12 metrov visok glavni objekt, 24 metrov visoko molilnico in 40 metrov visok minaret, gradnja pa bo trajala predvidoma tri leta.