AGRFT danes začenja delovati v novih prostorih na Trubarjevi

Na Nazorjevi je AGRFT še vedno ohranila 762 kvadratnih metrov površin, kjer so v glavnem urejene gledališke vadnice.

Objavljeno
10. oktober 2014 11.45
mdr/AGRFT
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Ljubljana − Akademija za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) je končala selitev in danes tudi uradno začenja delovati v najetih prostorih na Trubarjevi 3. Po besedah dekana AGRFT Mirana Zupaniča so prvi vtisi pozitivni in je lokacija končno primerna za delo.

Kot je Zupanič pojasnil za STA, bodo danes tudi simbolno, s kulturnim programom, končali selitveni proces, ki se je začel 1. septembra, in začeli v novi hiši dejansko tudi delovati.

Na Nazorjevi je AGRFT še vedno ohranila 762 kvadratnih metrov površin, kjer so v glavnem urejene gledališke vadnice. Omenjene prostore imajo od frančiškanskega samostana v najemu še dve leti, približno tisoč kvadratnih metrov površin pa so v začetku oktobra predali frančiškanom. Po Zupaničevih besedah so frančiškanom vrnili zgornje tri etaže, še naprej pa ostajajo v kleti, pritličju in prvem nadstropju.

Stavba na Trubarjevi postaja matična stavba AGRFT

V stavbi na Trubarjevi 3, ki so jo najeli za deset let, so pridobili 2200 kvadratnih metrov površin. Na to lokacijo so preselili vsebine, ki jih izvajajo v predavalnicah in seminarjih, knjižnico, arhiv, videoteko in tajništvo. Tu so uredili tudi baletno in gledališko vadnico. Po Zupaničevih besedah stavba na Trubarjevi z današnjim dnem postaja njihova matična stavba. »Končno smo prišli tako daleč, da imajo vsi profesorji svoje mize in stole ter prostor, kamor lahko odložijo  osebne predmete. Delovni pogoji so se nam zagotovo izboljšali,« je še dejal Zupanič.

Na Kvedrovi 9 imajo še do septembra 2016 v najemu približno 700 kvadratnih metrov površin, pretežno namenjenih filmskim in televizijskim vsebinam, fundusu scenskih elementov in rekvizitov ter Akademski televiziji. Na vseh treh lokacijah imajo na razpolago okoli 3700 kvadratnih metrov.

Za akademije bo šlo 61 milijonov evrov

AGRFT je začasno rešitev v prostorih na Trubarjevi 3 poiskala, ko je Univerza v Ljubljani projekt novogradnje treh akademij − poleg AGRFT še Akademije za glasbo ter Akademije za likovno umetnost in oblikovanje − na Roški zamrznila.

Selitev dela dejavnosti AGRFT na Trubarjevo 3 je tudi v skladu s predinvesticijskim elaboratom, s katerim je univerza preverila alternativne možnosti za rešitev prostorske problematike akademij v krajšem času. Elaborat, ki ga je 18. junija potrdil upravni odbor univerze, predvideva rešitev, ki bi stala okoli 61 milijonov evrov, kar je približno polovico manj od novogradnje na Roški.

Elaborat predvideva odkup dveh stavb za potrebe AGRFT, stavbe na Trubarjevi 3, ki je v lasti Centra za gospodarsko svetovanje, in del veleblagovnice Metalka na Ajdovščini.